Görögdinnye jelentősége táplálkozásunkban

dinnye

 

A görögdinnye a tökfélék családjába tartozó, Afrika déli részéről származó növényfaj, illetve annak termésének a neve. Sokan édes íze miatt gyümölcsnek tartják, de termesztéstechnikailag zöldségnek számít.

A görögdinnye az egyik legkedveltebb nyári gyümölcsünk. Szezonja július elejétől szeptember elejéig tart.

 

Táplálkozás élettani hatása

  • A görögdinnye több mint kilencven százaléka víz, ennek köszönhetően kitűnő vízhajtó, vesetisztító és salaktalanító.

 

  • Fogyasztása hasznos, ha betegségből lábadozol, mert pótolja vizet, és elősegíti a gyógyulást a szervezet kitakarításával.

 

  • A görögdinnyében a paradicsomhoz hasonlóan megtalálható a likopin nevű antioxidáns, ami a daganatos betegségek megelőzésében lehet a segítségedre. A likopin gyorsan köti meg a káros szabadgyököket, melyek elősegítik a rák, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.

 

Tápérték 100 g görögdinnyében

Energia: 122KJ/29kcal

Fehérje: 0,5g

Szénhidrát: 6,5g

Zsír: 0,0g

Kalcium: 19,4g

Kálium: 147g

Magnézium: 15g

B1-vitamin: 40qg

B2-vitamin: 20qg

Folsav: 2,2qg

C-vitamin: 7mg

 

Forrás: 

Dr. Nagy Jenő: Növények az egészségért, Szalay 2012

Rodler Imre: Új Tápanyagtáblázat, Medicina, 2006

 

A bejegyzés kategóriája: Zöldségek, gyümölcsök jelentősége
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.