Anyatejes táplálás szerepe az allergiás megbetegedések megelőzésében

terhesség


21 éve már, hogy augusztus 1-én és az azt követő héten több, mint 120 országban hívják fel a figyelmet az anyatejes táplálás fontosságára a szoptatás világnapja alkalmából.

Júliusi cikkünkben az allergiaprevenció szempontjából kapcsolódunk a jeles naphoz.

 

Anyatejes táplálás előnye

 

anyatej

 

 

  • Az anyatej a csecsemő számára a legértékesebb és egyben a legfontosabb táplálék
  • A legújabb ajánlás szerint az Egészségügyi Minisztérium 2009-es protokollja alapján az egészséges csecsemő számára a kizárólagos szoptatás 6 hónapos korig javasolt
  • A 6 hónapon át sikeresen szoptatott csecsemőknél a kiegészítő táplálás valamint a glutén bevezetése a 17-26. hét között ajánlott
  • Hangsúlyozva annak fontosságát, hogy a csecsemő a kiegészítő táplálék bevezetésének időpontjában és azt követően is szopjon

Azoknál a gyermekeknél, akiknek a családjában allergiás betegségek fordulnak elő, fokozottan hajlamosak az allergiás megbetegedések kialakulására. Ilyen esetekben már a születéskor el kell kezdeni az allergia megelőzését.

 

Mikortól adhatunk glutént tartalmazó élelmiszert gyermekünknek?

 

gabona

Az elmúlt években számos epidemiológiai tanulmány utalt arra, hogy a glutén bevezetésének időpontja, mennyisége és a szoptatással való összefüggése szerepet játszanak a coeliakia kialakulásában.

Az eddigi megfigyelések alapján az alábbi következtetéseket vonták le:

  • a 4. élethónap (119 nap) előtt bevezetett glutén növeli a coeliakia kockázatát
  • a glutén nagy mennyiségben történő bevezetése növeli a coeliakia rizikóját
  • a 7. hónapban és azután bevezetett glutén növeli a coeliakia rizikóját

A teljes cikket ide kattintva olvashatja tovább

Részletesen foglalkozunk néhány szezonális gyümölcs és zöldség táplálkozás-élettani hatásával.

Görögdinnye

dinnye

Padlizsán

padlizsán

 

A bejegyzés kategóriája: DiétABC Hírlevelek
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.