Sárgadinnye jelentősége táplálkozásunkban

sárgadinnye

A nyár másik nagy kedvenc gyümölcse a sárgadinnye.A sárgadinnye kellemes édes ízét a magas cukortartalmának köszönheti. Ezen kívül, bár nem számottevő, de található még benne rost, kalcium, kálium, magnézium és nátrium is. A sárgadinnye a görögdinnyéhez hasonlóan nem tekinthető gyógynövénynek.


Táplálkozás-élettani jelentősége

  • hatékony mindenféle lázas és gyulladásos betegségekre
  • meghűlés esetén, különösen lázas megbetegedéseknél az A-vitamin rendkívül jó hatással van a nyálkahártyára
  • fogyasztása javasolt vékony és vastagbél gyulladás esetén is
  • gyomorgörcs esetén jó hatású egy pohár lassan elfogyasztott sárgadinnyelé
  • rendszeres fogyasztása megerősíti immunrendszerünket, növeli az ellenálló képességét
  • bőrbetegség esetén a sárgadinnye kiváló gyulladásgátló
  • gyógyhatását magas a béta-karotin tartalmának köszönheti

Jótékony hatású sárgadinnyelé 

A sárgadinnyelét gyümölcscentrifugával készíthetjük el. Keverjünk bele egy kávéskanál búzacsíra olajat vagy búzacsírát, mely magas E-vitamin tartalommal bír. Természetesen más gyümölcsöt is tehetünk még pluszba bele.
Tipp: Gyulladásos emésztőszerv gyógyítására fogyaszthatjuk kúraszerűen,ilyenkor legjobb ezt pépes formában fogyasztani.


Tápanyagtartalom 100 g sárgadinnyében
(sárga-húsú)

Energia: 168kJ/ 40kcal
Fehérje: 0,3g
Szénhidrát: 9,5g
Foszfor: 10mg
Kalcium: 12,6mg
Kálium: 210mg
Magnézium: 20mg
Nátrium: 7,7mg
B1-vitamin: 45qg
B2-vitamin: 20qg
Folsav: 24qg
Karotin: 1,8mg
C-vitamin: 35mg

Forrás:

Dr. Nagy Jenő: Növények az egészségért, Szalay, 2012
Rodler Imre: Új Tápanyagtáblázat, Medicina, 2006

A bejegyzés kategóriája: Zöldségek, gyümölcsök jelentősége
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.