Sárgadinnye jelentősége táplálkozásunkban
A nyár másik nagy kedvenc gyümölcse a sárgadinnye.A sárgadinnye kellemes édes ízét a magas cukortartalmának köszönheti. Ezen kívül, bár nem számottevő, de található még benne rost, kalcium, kálium, magnézium és nátrium is. A sárgadinnye a görögdinnyéhez hasonlóan nem tekinthető gyógynövénynek.
Táplálkozás-élettani jelentősége
- hatékony mindenféle lázas és gyulladásos betegségekre
- meghűlés esetén, különösen lázas megbetegedéseknél az A-vitamin rendkívül jó hatással van a nyálkahártyára
- fogyasztása javasolt vékony és vastagbél gyulladás esetén is
- gyomorgörcs esetén jó hatású egy pohár lassan elfogyasztott sárgadinnyelé
- rendszeres fogyasztása megerősíti immunrendszerünket, növeli az ellenálló képességét
- bőrbetegség esetén a sárgadinnye kiváló gyulladásgátló
- gyógyhatását magas a béta-karotin tartalmának köszönheti
Jótékony hatású sárgadinnyelé
A sárgadinnyelét gyümölcscentrifugával készíthetjük el. Keverjünk bele egy kávéskanál búzacsíra olajat vagy búzacsírát, mely magas E-vitamin tartalommal bír. Természetesen más gyümölcsöt is tehetünk még pluszba bele.
Tipp: Gyulladásos emésztőszerv gyógyítására fogyaszthatjuk kúraszerűen,ilyenkor legjobb ezt pépes formában fogyasztani.
Tápanyagtartalom 100 g sárgadinnyében (sárga-húsú)
Energia: 168kJ/ 40kcal
Fehérje: 0,3g
Szénhidrát: 9,5g
Foszfor: 10mg
Kalcium: 12,6mg
Kálium: 210mg
Magnézium: 20mg
Nátrium: 7,7mg
B1-vitamin: 45qg
B2-vitamin: 20qg
Folsav: 24qg
Karotin: 1,8mg
C-vitamin: 35mg
Forrás:
Dr. Nagy Jenő: Növények az egészségért, Szalay, 2012
Rodler Imre: Új Tápanyagtáblázat, Medicina, 2006
Kiemelt szavak: ásványi anyag, egészséges életmód, életmód, Fehérjeszegény diéta, fogyókúra, Gluténmentes diéta, tejcukormentes diéta, Tejmentes diéta, Tojásmentes diéta, vitamin.
Közvetlen link.