Tavaszi feltöltődés vitaminokkal

 

egészség

A téli hónapok alatt jellemző, hogy energia-dúsabb és vitaminban szegényebb ételeket fogyasztunk. Szervezetünk egészségének megőrzéséhez és a jó közérzet eléréséhez elengedetlen a vitaminok megfelelő pótlása. Nagyon fontos, hogy tavasszal feltöltsük szervezetünk vitaminraktárait. Sokszor nevezzük a tél végi időszakot tavaszi fáradtságnak is.

Hasznos tanácsok tavaszi fáradtság ellen:

 

sport

fehervonal480pxfehervonal480px

  • napi 30 perc fizikai aktivitás
  • kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás
  • megfelelő folyadék bevitel (napi 2-3l)
  • napi 8 óra alvás
  • töltsünk minél több időt a szabad levegőn

Vitaminok szerepe táplálkozásunkban

fehervonal480px

 

vitaminok szerepe

fehervonal480px

A vitaminok olyan esszenciális táplálék-összetevők, melyeket az emberi szervezet nem képes előállítani, csak a bevitt táplálékon keresztül jutunk hozzájuk, így elengedhetetlen részét képezik a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozásnak. Kivételt képez a  a D és K-vitamin, melyeket a bélbaktériumok is képesek előállítani.

A téli hónapokra különösen igaz, hogy nem tudjuk megfelelően fedezni a  szervezet vitamin és ásványi anyag szükségletét.
Az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozási ajánlásnak megfelelően, az ideális az lenne, ha naponta legalább fél kg zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanánk, lehetőség szerint nyersen.  Sajnos tapasztalat azt mutatja, hogy  az emberek többsége az ajánlásnak csak mintegy  felét fogyasztja el naponta.
A vitaminokat oldhatóságuk alapján két csoportra osztjuk, megkülönböztetünk vízben és zsírban oldódó vitaminokat.
A zsírban oldódó vitaminok szervezetünk  hosszú ideig képes tárolni, hiánytünetek ritkán fordulnak elő,  így bevitelük nem mindennap szükséges. Ezzel szemben a vízben oldódó vitaminokat nem tudjuk hosszan tárolni, legtöbbjük a vesén keresztül teljes egészében kiürül , így fogyasztásuk naponta javasolt.

A vitaminok javasolt napi beviteléről ide kattintva olvashat.

.

fehervonal480px

 

Toastabags

Üzletünkben hosszú idő után ismét kapható a pirítós tasak, mely megkönnyíti a lisztérzékenyek pirítós használatát. A csomag 2 db tasakot tartalmaz, mely 60 használatra elegendő. Melegíthető még benne például sült krumpli, pizza szelet, csirke falat.

 

 

A teljes cikket ide kattintva olvashatja tovább

A bejegyzés kategóriája: DiétABC Hírlevelek
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.