Életmódváltás – egészségtudatos táplálkozás – tudatos vásárlás –

tudatos táplálkozás


Életmódváltásról szóló cikksorozatunkkal elérkeztünk az egyik sarkalatos ponthoz a diétához. A szó eredeti jelentése tudatosan megválasztott étrend.

A tudatosság egyrészt az igényeknek, szükségleteknek megfelelően egyénre szabott diétára, másrészt az étrend összeállításához a megfelelő élelmiszerek kiválasztására is vonatkozik. A tudatos szemléletváltáshoz pedig kellő ismeretekre van szükségünk mind az alapvető táplálkozás élettani fogalmakat, mind a felhasznált élelmiszereket illetően.

Az élelmiszerekkel kapcsolatos információforrás maga a termék, illetve a hozzá tartozó csomagolás. Az élelmiszeren feltüntetett pontos, valósághű, fogyasztót nem félrevezető információk segítségével a vásárlók tájékozottan választhatnak a piacon lévő élelmiszerek közül.

 tápérték jelölés


Magyarországon 2004 óta van érvényben az élelmiszerek jelöléséről szóló 19/2004. (II. 26.) FVM-ESZCSM-GKM rendelet, melynek alapjául az élelmiszerek címkézésére, kiszerelésére és reklámozására vonatkozó tagállami jogszabályok közelítéséről szóló 2000/13/EK irányelv szolgált. Ezt a rendeletet ez év decemberében egy egységes, minden tagállam számára közvetlenül alkalmazandó jogszabály (1169/2011/EU rendeletet) váltja fel, mely 2011. december 12-én lépett hatályba és 2014. december 13-tól alkalmazandó, kivéve a tápértékjelölést, amelynek feltüntetése 2016. december 13-ától lesz kötelező érvényű. Az új egységes szerkezetű rendelet hatályba lépése után a Magyar Élelmiszerkönyv az élelmiszerek tápértékjelöléséről szóló 1-1-90/496 előírása is érvényét veszti.


A tápértékjelölés szabályainak részletes változtatásáról, bővebben teljes cikkünkben olvashat tovább, ide kattintva.


Csicsóka és  cikória táplálkozás-élettani hatása

Csicsóka-édesburgonya

csicsóka

A csicsóka az őszirózsafélék családjába tartozó gumós gyógynövény. Íze hasonló a burgonyához, de annál jóval édesebb. Felszínük ripacsos, barázdált, összetett, nehezen tisztítható.

Cikória-belga endívia

cikória

A cikória az egyik legősibb zöldségféle. Az őszirózsafélék családjába tartozó mezei katáng nemesített változata. Egyes fajtáit levelükért termesztik, a gyökércikória fajtacsoport fajtáinak gyökeréből kávépótlót készítenek.

A bejegyzés kategóriája: DiétABC Hírlevelek
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.