Amit a táplálékallergiáról tudni kell

 

A táplálékallergiás megbetegedések száma az elmúlt 10-15 évben folyamatosan növekszik. Egyre fiatalabb életkorban és egyre gyakrabban jelenik meg súlyos tüneteket okozva.

A táplálékallergia olyan reprodukálható adverz reakció, amikor egy bizonyos ételre vagy ételekre IgE– vagy nem– IgE- mediált immunválasz során alakulnak ki a klinikai tünetek. Csecsemők és kisdedeknél 6-8%-ban jelentkezik ilyen, a megszokottól eltérő tünetegyüttes.
Csecsemő és kisgyermekkorban jelentkező táplálékallergia gyakran okoz bőrpanaszokat. Jellegzetes tünete, a hámló, vörös, viszkető foltokkal jelentkező ekcéma. A gyakori tünetek közé sorolható még a hasfájás, puffadás, esetleg hányás.
A táplálékallergiák előfordulási gyakoriságát befolyásolja a földrajzi terület, és a különböző kultúrák táplálkozási szokásai. Az egész világon előforduló allergének közé tartozik a tojás-és tejfehérje. A szezám, mustár allergia főleg a francia területeken, a rák, kagyló érzékenység pedig azokon a területeken fordul elő, ahol ezek az ételek rendszeresen asztalra kerülnek. A halakra adott allergiás reakció gyakoribb a nagy mennyiségben halat fogyasztó országokban, mint Portugália, Norvégia és Japán területén.

Gyermekeknél a legfontosabb allergiakeltők a tehéntej, szója, és a gabonafélék. Az elmúlt években a citrusfélék, a kivi és a banán is mindinkább előtérbe kerültek. A nagyobb gyermekek és serdülők között viszont egyre gyakoribb a zöldség– és gyümölcsérzékenység.

A teljes cikk megtekintéséért kattintson ide.

 

 

Könyvajánlatunk: Dr. Polgár Marianne: Gyermekkori táplálékallergiák, SpringMed kiadó, 2007.

A könyv üzletünkben is kapható.

A bejegyzés kategóriája: DiétABC Hírlevelek
Kiemelt szavak: , , , , , , , .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.