Cikória
Cikória az egyik legősibb zöldségféle. Az őszirózsafélék családjába tartozó mezei katáng nemesített változata. Egyes fajtáit levelükért termesztik, a gyökércikória fajtacsoport fajtáinak gyökeréből kávépótlót készítenek.
Jelentősége
- magas rosttartalmának köszönhetően, jó hatással van emésztőrendszerünkre
- jelentős az ásványi anyag tartalma, tartalmaz foszfort, kalciumot, káliumot
- jelentős jódforrás
- inulin tartalma is kiemelkedő, cukorbetegek táplálkozásába is beilleszthető
A cikóriát fogyaszthatjuk salátaként vagy kávépótló formájában.
Kávépótlóként
A cikória egyik nemesített változatát, melynek felaprított és megpirított gyökereiből kávéalapanyagot lehet készíteni, már a 17. század óta kávépótlásra termesztik. A termelés leginkább háborús időkben lendült fel, amikor a tengerentúlról nem lehetett babkávét behozni Európába. Nálunk a második világháború alatt terjedt el, de utána is évtizedekig fogyasztották, mert kávéimport szinte nem is létezett. Ma is kapható Zamat és a Cikória kávépótló, valamint a Maci instant kávé.
Cikória kávé kínálatunkat ide kattintva megtekintheti
A cikória legnagyobb erénye, hogy a téli hónapokban érik, így friss zöldséghez juthatunk. Novembertől márciusig kapható saláta formájában, nem probléma, amennyiben nem tudjuk azonnal felhasználni, mert hetekig eltartható.
Cikória tápanyagtartalma 100g termékben:
Energia: 71 kJ/17 kcal
Zsír: 0,2 g
Szénhidrát: 2,3 g
Fehérje: 1,3 g
Foszfor: 26 mg
Kalcium: 25,6 mg
Kálium: 194 mg
Magnézium: 12,9mg
Nátrium: 4,3 mg
B1-vitamin: 51 qg
B2-vitamin: 33qg
Folsav: 50 qg
Karotin: 1,3 mg
C-vitamin: 8,7 mg
Recept javaslatok cikóriából
Cikória krémleves
Hozzávalók:
- 500g cikória
- 2dl tejszín/tejföl/rizstejszín/kefir
- 4 gerezd fokhagyma
- só, bors
Elkészítés:
A cikóriát kis kockákra vágjuk és felöntjük, annyi vízzel, hogy éppen ellepje, majd ízesítjük, sóval, borssal, zúzott fokhagymával. Amikor megpuhult hozzámelegítjük a tejszínt/tejfölt/kefirt vagy rizstejszínt és összeforraljuk, majd összeturmixoljuk.
Sajttal megszórva vagy pirított kenyérkockával tálaljuk.
Csőben sült sonkás cikória
Hozzávalók:
- 1 kg cikória (kb. 4 db)
- 4 db főtt tojás
- 10 dkg sonka
- 4 dl tej/rizstej/laktózmentes tej
- 3-4 evőkanál rizskeményítő/gluténmentes liszt
- 200 g reszelt sajt
- 1 szál póréhagyma
- só, bors, szerecsendió
Elkészítés:
Tisztítsuk meg a cikóriát és a póréhagymát. A cikóriát vágjuk ketté, a póréhagymát pedig karikára, majd mossuk meg. Főzzük a cikóriát kb. 3-4 percig, majd öblítsük le hideg vízzel.
A kettévágott cikória szeleteket tekerjük be a sonka szelettel, majd margarinnal kikent tálba tesszük. Rákarikázzuk a főtt tojást és a póréhagymát.
Besamel mártás
A margarint felolvasszuk, majd hozzákeverjük a keményítőt vagy lisztet, és a tejet. Ízesítjük sóval, borssal, szerecsendióval és közepesen sűrűre főzzük, majd beletesszük a reszelt sajt felét. A mártást ráöntjük az cikória, a tetejét megszórjuk a maradék sajttal. Sütőben 180 fokon kb. 20-30 perc alatt készre sütjük, amíg a sajt rápirul.