Milyen gluténmentes lisztkeveréket használjak cukorbetegség esetén?

Kérdés:

Kedves Dóra!
Gluténmentes péksüteményeket vagy lisztet szeretnék venni, de ha lehet olyat, amiben nincs olyan gabona, ami gyorsan felszívódó szénhidrát. A gluténmentes liszt keverékek sokszor rizslisztből, vagy kukoricakeményítőből, esetleg kukorica lisztből vannak. A rizs és a kukorica úgy tudom, hogy gyorsan felszívódó szénhidrát, ezért nem ajánlatos fogyasztani pl. cukorbetegség esetén sem.
Van-e Önöknél olyan lisztkeverék, ami gluténmentes és a vércukorszintre sincs rossz hatással? Esetleg milyen gabonákból lehet ilyen péksüteményeket sütni?
A másik kérdésem, hogy mennyire veszélyes a lupin fehérje, ami sok lisztkeverékben megtalálható? Van-e olyan lisztkeverék, amiben nincs?
Segítségét nagyon köszönöm!
Üdvözlettel,
Zsuzsanna

Válasz:

Kedves Zsuzsanna!

Gluténérzékenység és cukorbetegség együttes előfordulása esetén valóban gondos odafigyelést tesz szükségessé az étrend összeállítása. Mindkét betegség egész életen át tartó szigorú diétát igényel.
A diabétesz kezelésének három alappillére a megfelelő étrend, a napi rendszeres fizikai aktivitás és az ezekhez igazított gyógyszeres kezelés, vagy inzulin terápia. A táplálkozásterápia szempontjából coeliakia társulásakor ezt a gluténmentes élelmiszerek étrendbe illesztése nehezíti meg.
Ahogy Ön is említette, a gluténmentes lisztkeverékek, pékáruk többsége kukoricát illetve rizst tartalmaz , cukorbetegség esetén fontos, hogy olyan lisztet, pékárut válasszon, ami minél több rostot tartalmaz, mert a rostban gazdag változatok nem okoznak hirtelen vércukor emelkedést.
Az étrend alapját a kis energiatartalmú rostdús gyümölcsök, zöldségek, az alacsony glikémiás indexű gluténmentes termékek képezik.
Részesítsük előnyben, a lassan felszívódó, rostban gazdag változatokat, mert nemcsak egészségesek, de szénhidráttartalmuk is alacsonyabb.

Nem ajánlott: a magas zsír és/vagy cukortartalmú finom pékáruk pl. lekváros croissant, kakaós csiga, lekváros táska, sajtos roló stb.

Javasolt pékáruk:
Bezgluten sokmagvas kenyér
Bezgluten sokmagvas zsemle
Bezgluten barna lovagi cipó

Bezgluten cukormentes kenyér
Balviten royal barna kenyér
Balviten amarantos és lenmagos kenyér
Barbara magvas tartós kenyér
Schar többmagvas elősütött zsemle
Schar rustico kenyér
Nutri Free korpás szeletelt kenyér
Nutri Free korpás zsemle
Nutri Free köleses napraforgós zsemle

Ha időnk engedi, készítsünk otthon saját magunk kenyeret. Itt is részesítsük előnyben a magas rosttartalmú gluténmentes lisztkeverékeket, mint például:

Bezgluten többmagvas kenyértészta
Bezgluten hajdinaliszt
Nutri Free korpás kenyérpor
Glutenix barna kenyér sütőkeverék
Glutenix magkeveréses kenyérliszt
Naturbit albatutti szénhidrát csökkentett lisztkeverék
Naturbit barna rizsliszt
Naturbit hajdina liszt

Bonetta hajdinaliszt

Bonetta tökmagliszt
Naturbit köles liszt
Naturbit Mimen kenyér lisztkeverék
Povena zabliszt

Mákliszt

Amaránt liszt

Lenmagliszt

Gesztenyeliszt

A rostban szegényebb gluténmentes lisztkeverékhez keverjünk rost adalékokat.
Fiber Husk
Finax Psyllium
Mester Család lupinrost
Pattogatott amaránt
Az így készített pékáruk nagyobb telítettség érzetet keltenek, valamint a kenyér hosszabb ideig megőrzi frissességét és kevésbé szárad ki.
A rostadalékot használhatjuk zsemlemorzsa helyett, például húspogácsába, vagy sűrítésre és gyümölcsitalok készítéséhez is kiváló.

Süteményekhez javasolt lisztkeverékek például:
M-gel élelmi rostban gazdag muffinpor
M-gel piskótaliszt
M-gel linzerpor

Kókuszliszt

Mandulaliszt

Köretként szintén részesítsük előnyben a magas rosttartalmú nyersanyagokat, fehér rizs helyett fogyasszunk például barna rizst, kölest, hajdinát, csicseriborsót, magasabb rosttartalmú tésztákat.
Üzletünkben-helyben készített pékáruk közül javasolt a magos kenyér/bagett/zsemle/B&C cirokkenyér

A lupin fehérje, amennyiben nem allergiás rá, nem jelent semmilyen veszélyt.

Javaslom még cikkünket, melyben összefoglaltuk, mit tehetünk lisztérzékenység és a cukorbetegség együttes előfordulása esetén.

Ide kattintva elolvashatja cikkünket.

Remélem tudtam segíteni!

Üdvözlettel,

Sereg Dóra

okleveles táplálkozástudományi szakember, dietetikus

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.