A gabonafélék jelentősége táplálkozásunkban

gabonafélék

Cikkünkben a gabonafélék  táplálkozás-élettani jelentőségével foglalkozunk részletesen.

Táplálkozásunkban a gabonafélék már ősidőktől fogva fontos szerepet töltenek be. A cereáliák összes energiabevitelünk közel felét fedezik, emellett mint vitamin-, ásványi anyag és élelmi rostforrások is jelentősek.

A legismertebb kalászos gabonaféléket glutén típusú fehérjéik miatt (a búza glutént, a rozs secalint, az árpa hordeint tartalmaz) cöliakiások nem fogyaszthatják. Az élethosszig tartó gluténmentes diéta során a megszokott búzalisztet egyéb, káros fehérjéket nem tartalmazó, ugyanakkor tápláló és ízletes alapanyaggal kell helyettesíteni. Szerencsére számos, természetesen gluténmentes növényfaj és szuper eledelnek (super foods) is nevezett magféleség, pszeudocerealia terem a földön.

Gluténmentes diétában felhasználható alapanyagok

hajdina

– burgonyaliszt
– burgonyakeményítő
– burgonyapehely
– kukoricaliszt
– kukoricakeményítő
– kukorica pehely
– kukorica pehelyliszt
– kukoricadara
– rizsliszt
– rizsdara
– rizspehely
– zabliszt, ha garantáltan gluténmentes
– zabpehely, ha garantáltan gluténmentes

A gluténmentes diétában fogyasztható élelmiszereket végignézve és összehasonlítva korszerű táplálkozási ajánlásokban szereplő alapanyagokkal, elsősorban a teljes kiőrlésű gabonafélékre vonatkozó javaslatok lógnak ki a sorból. A nagy választékban kapható gluténmentes lisztkeverékekből szinte az összes tésztaféle elkészíthető, azonban ezek kalória és szénhidráttartalma magasabb, fehérje és rost tartalma alacsonyabb a búzaliszthez képest, elkészítésükhöz több zsiradékot igényelnek.
Ezeket is figyelembe véve próbáljunk kevesebb kenyérfélét fogyasztani, illetve a kínálatból válasszuk, a lassan felszívódó, rostban gazdag változatokat, ezek egészségesebbek és szénhidráttartalmuk is alacsonyabb.

Gluténmentes diétában fogyasztható gabonafélék táplálkozás-élettani jelentőségét ide kattintva teljes cikkünkben olvashatja tovább.

 

 

A bejegyzés kategóriája: DiétABC Hírlevelek
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.