Őszibarack

őszibarack



Kína középső és északi részein honos. Minőségét a tápanyagtartalma határozza meg, minél sárgább a belseje, annál nagyobb a vitamintartalma.



Táplálkozás-élettani jelentősége

  • fogyasztása jó hatással van egészségünkre

  • jelentős az ásványi anyag tartalma, mely az izmok és csontok felépítésében vesz részt

  • sárga antioxidáns xantofill színanyagaik rákellenes hatásúak

  • magas víztartalmának köszönhetően  kiváló szomjoltó

  • frissítő, üdítő hatású

  • magas rosttartalmának köszönhetően segíti az emésztést, megakadályozza a székrekedést



Tápanyagtartalom 100 g termékben

Energia: 172 kJ/41 kcal

Fehérje: 0,7 g

Szénhidrát: 9,0 g

Foszfor: 12 mg

Kalcium: 5,7 mg

Kálium: 183 mg

Magnézium: 10 mg

B1-vitamin: 20 qg

B2-vitamin: 20 qg

Folsav: 2,5 qg

C-vitamin: 7 mg

Élelmi rost: 3,2g

Víztartalom: 88,4 g

 

Forrás:

Dr. Nagy Jenő: Növények az egészségért, Szalay, 2012

Rodler Imre: Új tápanyagtáblázat, Medicina, 2006

 

 

 

A bejegyzés kategóriája: Zöldségek, gyümölcsök jelentősége
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.