Őszibarack
Kína középső és északi részein honos. Minőségét a tápanyagtartalma határozza meg, minél sárgább a belseje, annál nagyobb a vitamintartalma.
Táplálkozás-élettani jelentősége
- fogyasztása jó hatással van egészségünkre
- jelentős az ásványi anyag tartalma, mely az izmok és csontok felépítésében vesz részt
- sárga antioxidáns xantofill színanyagaik rákellenes hatásúak
- magas víztartalmának köszönhetően kiváló szomjoltó
- frissítő, üdítő hatású
- magas rosttartalmának köszönhetően segíti az emésztést, megakadályozza a székrekedést
Tápanyagtartalom 100 g termékben
Energia: 172 kJ/41 kcal
Fehérje: 0,7 g
Szénhidrát: 9,0 g
Foszfor: 12 mg
Kalcium: 5,7 mg
Kálium: 183 mg
Magnézium: 10 mg
B1-vitamin: 20 qg
B2-vitamin: 20 qg
Folsav: 2,5 qg
C-vitamin: 7 mg
Élelmi rost: 3,2g
Víztartalom: 88,4 g
Forrás:
Dr. Nagy Jenő: Növények az egészségért, Szalay, 2012
Rodler Imre: Új tápanyagtáblázat, Medicina, 2006
Kiemelt szavak: ásványi anyag, egészséges életmód, életmód, Fehérjeszegény diéta, Gluténmentes diéta, gyümölcs, tejcukormentes diéta, Tejmentes diéta, Tojásmentes diéta, vitamin.
Közvetlen link.