Folyadékpótlás jelentősége táplálkozásunkban

„Se ízed nincs, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül, hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy.”
(Saint-Exupéry)

A víz az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen „táplálék”. Megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás az egészséges táplálkozás elengedhetetlen részét képezi. Már 4-5 napos folyadékhiány végzetes kiszáradáshoz vezethet, még étel nélkül néhány hétig, akár 50 napig is képes életben maradni az ember. Szomjazás esetén elsőként az izmok víztartalma csökken, ami fokozott izomingerlékenységgel és fájdalmas izomgörcsökkel járhat.Az emberi szervezet víztartalma az életkor növekedésével fokozatosan csökken.

Víz szerepe szervezetünk felépítésében

folyadékpótlás

 

  • részt vesz az emésztési és felszívódási folyamatokban
  • a vérnyomás szabályozásában
  • megfelelő vérkeringés biztosítása
  • fenntartja az ozmotikus nyomást
  • hőháztartásunk szabályozása
  • vizelet hígítása
  • tápanyagok szállítása, salakanyagok kiválasztása

víz

Ha nem iszunk megfelelő folyadékmennyiséget, szervezetünk az alábbi kiszáradási

tünetekkel figyelmeztet minket:

  • fejfájás, szédülés
  • fáradékonyság, gyengeség, csökkent teljesítőképesség mind szellemileg, mind fizikálisan
  • csökkent koncentrálóképesség
  • izomgörcsök
  • szapora légzés, szívdobogás érzet
  • nyugtalanság, zavartság

 

Teljes cikkünkben ide kattintva hasznos tippeket találsz, hogyan vészeld át a nagy meleget.

A bejegyzés kategóriája: DiétABC Hírlevelek
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.