Hasznos tanácsok obstipáció esetén

Mikor beszélünk székrekedésről?

Székrekedésről akkor beszélünk, ha a székletürítés ritkább, mint heti három, vagy az ürített széklet kemény, illetve erőlködéssel járó székletürítésről számol be a páciens.

Kialakulásának okai lehetnek:

  • időskor
  • terhesség
  • rendszertelen életmód
  • rostszegény, folyadékszegény étrend
  • székrekedést kiváltó gyógyszerek (pl. aszpirin, diuretikumok, antidepresszánsok, antacidumok stb.)
  • endokrin okok (pl. diabetes)
  • neurogén okok (pl. parkinson-kór)

Székrekedés esetén javasolt táplálkozás:

víz

  • Az étrend alapját a magas rost-és víztartalmú zöldségek, gyümölcsök képezik.
  • Válasszuk a teljes kiőrlésű gabonaféléket.
  • Jó hatású reggel éhgyomorra fogyasztott áztatott aszalt szilva, illetve annak leve, vagy kovászos uborka vagy savanyú káposzta leve. Feketekávé, teák, különböző lekvárok fogyasztása.
  • Próbáljunk meg mindig azonos időben étkezni.
  • Mozogjunk minden nap napi 30 percet.
  • Fogyasszunk naponta legalább 2,5 liter szénsavmentes ásványvizet.

Jó tanácsok ételkészítéshez:

Dúsítsuk a rakott, töltött, vagdalt ételeket búza-zab korpával, különböző pelyhekkel. Növelhetik a folyadékbevitelt a különböző levesek, mártások is. Tízóraira, uzsonnára is mindig fogyasszunk folyadékot. Mérsékeljük a keserű csokoládé és a sötétre főzött tea fogyasztását.

 Forrás: Veresné Bálint Márta, Gyakorlati dietetika, 2004.

Sereg Dóra: dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember

Kategória: Bélbetegségek, Hasznos tudnivalók | A közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.