Hasznos tanácsok obstipáció esetén
Mikor beszélünk székrekedésről?
Székrekedésről akkor beszélünk, ha a székletürítés ritkább, mint heti három, vagy az ürített széklet kemény, illetve erőlködéssel járó székletürítésről számol be a páciens.
Kialakulásának okai lehetnek:
- időskor
- terhesség
- rendszertelen életmód
- rostszegény, folyadékszegény étrend
- székrekedést kiváltó gyógyszerek (pl. aszpirin, diuretikumok, antidepresszánsok, antacidumok stb.)
- endokrin okok (pl. diabetes)
- neurogén okok (pl. parkinson-kór)
Székrekedés esetén javasolt táplálkozás:
- Az étrend alapját a magas rost-és víztartalmú zöldségek, gyümölcsök képezik.
- Válasszuk a teljes kiőrlésű gabonaféléket.
- Jó hatású reggel éhgyomorra fogyasztott áztatott aszalt szilva, illetve annak leve, vagy kovászos uborka vagy savanyú káposzta leve. Feketekávé, teák, különböző lekvárok fogyasztása.
- Próbáljunk meg mindig azonos időben étkezni.
- Mozogjunk minden nap napi 30 percet.
- Fogyasszunk naponta legalább 2,5 liter szénsavmentes ásványvizet.
Jó tanácsok ételkészítéshez:
Dúsítsuk a rakott, töltött, vagdalt ételeket búza-zab korpával, különböző pelyhekkel. Növelhetik a folyadékbevitelt a különböző levesek, mártások is. Tízóraira, uzsonnára is mindig fogyasszunk folyadékot. Mérsékeljük a keserű csokoládé és a sötétre főzött tea fogyasztását.
Forrás: Veresné Bálint Márta, Gyakorlati dietetika, 2004.
Sereg Dóra: dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember