Szőlő jótékony hatása (Vitis vinifera)


szőlő

A szőlőfélék a bengevirágúak rendjének egyik családja. A szőlő a legrégebben termesztett kultúrnövényünk. Kiemelkedő táplálkozás-élettani tulajdonsága azonos értékű az almával.


Táplálkozás-élettani jelentősége

  • táplálkozástani szempontból igen értékes gyümölcs
  • jelentős a vitamin és kalcium tartalma
  • fogyasztását javasolják vesekő,vesegyulladás és epekő esetén
  • jelentős az antioxidáns tartalma
  • a szőlőmagból préselt olaj rendkívül értékes
  •  B1, B2-vitamin, biotin és folsav tartalma kiemelkedő

 

Tápanyagtartalom 100 g szőlőben

szőlőszem


Energia:
328kJ/78kcal

Fehérje: 0,6g

Szénhidrát: 18,1g

Foszfor: 75 mg

Kalcium: 28,2g

Kálium: 195 mg

Magnézium: 14 mg

Nátrium: 2,3 mg

B1-vitamin: 50 qg

B2-vitamin: 50 qg

Folsav: 5,2 qg

C-vitamin: 5 mg

Élelmi rost: 5,4 g

 

Forrás:

Dr. Nagy Jenő: Növények az egészségért, 2012

Rodler Imre: Új Tápanyagtáblázat, 2006

 

A bejegyzés kategóriája: Zöldségek, gyümölcsök jelentősége
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.