Sütőtök jelentősége táplálkozásunkban
A sütőtök tápanyagtartalma igen kiemelkedő, igazi vitamin bombának is nevezhetjük. Hazánkban az egész ország területén régóta termesztik. Legnagyobb termesztő terület Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Nagydobos környékén található.
Táplálkozás-élettani szerepe:
- télen fontos szerepet játszik az egészséges táplálkozásban
- vitaminok közül kiemelkedik B2, B11, karotin és C-vitamin tartalma
- jelentős még a kalcium, cink, mangán és réztartalma is
- felhasználása sokrétű: készíthetünk belőle köretet, sós és édes süteményeket, krémlevest, salátát, ivólét
Tápanyagtartalom 100 g sütőtökben:
Energia: 336 kJ/80kcal
Fehérje: 1,5 g
Szénhidrát: 16,5 g
Zsír: 0,6 g
Foszfor: 20 mg
Kalcium: 40 mg
B1-vitamin: 50 qg
B2-vitamin: 40 qg
Folsav: 25 qg
Karotin: 4,0 mg
C-vitamin: 25 mg
Receptajánlatunk: Sütőtökös muffin
Forrás:
Dr. Nagy Jenő: Növények az egészségért, 2012
Rodler Imre: Új Tápanyagtáblázat, 2006
Kiemelt szavak: ásványi anyag, egészséges életmód, életmód, elhízás, Fehérjeszegény diéta, gluténmentes, Gluténmentes diéta, receptek, Reform táplálkozás, tejcukormentes diéta, Tejmentes diéta, Tojásmentes diéta, vitamin, vitaminok.
Közvetlen link.