Sütőtök jelentősége táplálkozásunkban


sütötök étel


A sütőtök tápanyagtartalma igen kiemelkedő, igazi vitamin bombának is nevezhetjük. Hazánkban az egész ország területén régóta termesztik.  Legnagyobb termesztő terület Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Nagydobos környékén található.

Táplálkozás-élettani szerepe:

  • télen fontos szerepet játszik az egészséges táplálkozásban
  • vitaminok közül kiemelkedik B2, B11, karotin és C-vitamin tartalma
  • jelentős még a kalcium, cink, mangán és réztartalma is
  • felhasználása sokrétű: készíthetünk belőle köretet, sós és édes süteményeket, krémlevest, salátát, ivólét

 

Tápanyagtartalom 100 g sütőtökben:

Energia: 336 kJ/80kcal

Fehérje: 1,5 g

Szénhidrát: 16,5 g

Zsír: 0,6 g

Foszfor: 20 mg

Kalcium: 40 mg

B1-vitamin: 50 qg

B2-vitamin: 40 qg

Folsav: 25 qg

Karotin: 4,0 mg

C-vitamin: 25 mg

 

Receptajánlatunk: Sütőtökös muffin

sütőtökös muffin

 

Forrás:

Dr. Nagy Jenő: Növények az egészségért, 2012

Rodler Imre: Új Tápanyagtáblázat, 2006

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés kategóriája: Zöldségek, gyümölcsök jelentősége
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.