A gyermekkori cukorbetegségről

A gyermekkorban leginkább a cukorbetegség I-es (inzulinhiányos) típusa fordul elő, de azért sajnos napjainkban megfigyelhető, hogy érinti a gyermekeket a II-es típusú diabétesz is, aminek a fő oka elsősorban a nem megfelelő táplálkozás, az elhízás.

A gyermekkorban leginkább a cukorbetegség I-es (inzulinhiányos)  típusa fordul elő, de azért sajnos napjainkban megfigyelhető, hogy érinti a gyermekeket a II-es típusú diabétesz is, aminek a fő oka elsősorban a nem megfelelő táplálkozás, az elhízás.  Magyarországon 1000 gyermekből 1,3 szenved diabéteszben, a legtöbb új megbetegedés a 3-5 éves és 10-13 éves korosztályból kerül ki, de bármely életkorban jelentkezhet.

Mi is az a cukorbetegség, vagy orvosi nevén diabétesz mellitusz?

A betegség lényege, hogy nem termelődik elegendő inzulin, aminek következtében súlyos szénhidrát, zsír és fehérje-anyagcsere zavar alakulhat ki.  De mi is az inzulin? Az inzulin egy hormon, amely a hasnyálmirigy béta-sejtjeiben termelődik, és szükséges ahhoz, hogy az elfogyasztott táplálékból nyert energiát  a szervezetünk glükóz -ami tulajdonképpen cukor- formájában az inzulin segítségével bejutassa a sejtekbe és ott energiát szolgáltasson a szer-vezet számára. Ha nincs inzulin, a sejtek nem képesek felvenni a cukrot, vagyis a vérben marad, ahol megemeli a vércukor szintjét, miközben a sejtek éheznek.

Kialakulása:

Mivel általában a gyerekeknél megjelenő cukorbetegség I-es típusú, ezért ezzel szeretnék részletesebben foglalkozni. Az I. típusú diabétesz kialakulása több tényező miatt következhet be. Az öröklött tényezőkön kívül bizonyos környezeti hatásoknak is szerepük van, például vírusfertőzések, a korai tehéntej alapú táplálás, vagy a mérgező vegyi anyagok szervezetbe jutása is kiválthatja a betegség megjelenését.  Ezek hatására a szervezet saját maga ellen fordul, tehát saját hasnyálmirigyében az inzulintermelő sejteket elpusztítja. Ennek következtében a szervezetben inzulinhiány alakul ki. Ha nincs elegendő inzulin, akkor a májban fokozódik a tárolt cukor felszabadulása, valamint az izomszövetben is fehérjebontás indul meg, és mindezek hatására emelkedik a vércukorszint. Ezt talán úgy lehetne szemléltetni, hogy éhesek vagyunk, elmegyünk egy boltba, hogy vegyünk magunknak valami elemózsiát, de a pénztárnál kiderül, hogy nincs nálunk pénz, ezért éhesek maradunk.

A betegség tünetei:

  • fokozott éhségérzet, mivel a sejtek éheznek
  • a testtömeg csökkenése
  • fáradtság, levertség
  • fokozott szomjúságérzet, a magas vércukor szint miatt
  • nagy mennyiségű vizelet ürítése, amire gyakran az éjszakai ágybavizelés hívja fel a figyelmet
  • aceton szagú lehelet, ami az izomszövet bontása miatt alakul ki
  • hányinger, hányás, esetleg erős hasi fájdalmak jelentkezhetnek

Tudnunk kell, hogy a tünetek gyorsan, akár napok – hetek alatt is kialakulhatnak
Kezelés: 3 alappillére van:

  • Inzulinpótlás
  • Megfelelő étkezések elsajátítása, ami megfelel az egészséges táplálkozás alapelveinek
  • Testmozgás beiktatása a mindennapokba

A cukorbetegség tulajdonképpen nem is betegség, hanem egy figyelmeztetés a szülők számára, hogy figyeljenek oda a gyermek étkezéseire, hogy egészséges felnőtt válhasson belőle.

Inzulinpótlás:

Mivel az I-es típusú diabéteszesek szervezete nem termel elegendő inzulint, ezért ezt pótolnunk kell. Az inzulint injekció formájában kell a szervezetbe juttatni, amit a gyermekek szüleikkel együtt megtanulnak a kezelőorvosuktól. Életkor, együttműködési készség és egyéb megfontolások alapján napi 3-4 alkalommal kell az inzulint a bőr alá juttatni. A napi 4 alkalommal használt inzulin közelíti meg legjobban a természetes inzulinszintet, (intenzív inzulinterápia), de ez igényel a legtöbb odafigyelést. Minden beteg kap egy vércukormérő készüléket, amellyel az inzulinbeadás előtt ellenőriznie kell vércukor szintjét. Ez nagyon fontos, mert ha nem tudjuk, hogy mennyi az aktuális vércukor érték, akkor nem tudjuk meghatározni, hogy mennyi inzulinra van szükségünk, és ahhoz mennyi szénhidrátot kell elfogyasztani.

Diéta:

Legfontosabb tudnivaló, hogy azokat az élelmiszereket, amelyek cukrot tartalmaznak, nem szabad fogyasztani. Minden nap rendszeresen, azonos időben, az inzulinhoz igazítottan kell étkezni. A diéta általában napi hatszori, a gyermek nemének, életkorának, testsúlyának, fizikai aktivitásának megfelelő mennyiségű és összetételű étrend, amit a kezelőorvos javaslata alapján a dietetikus állít össze. A dietetikus tanítja meg a szülőket és a gyermeket az egyes tápanyagok szerepére, a szénhidrátok megfelelő mennyiségének bevitelére, és a helyes étkezési szokások kialakítására. Helytelen az az elv, hogy egy cukorbetegnek csak a szénhidrátok mennyiségére kell odafigyelnie, a többi tápanyagból (fehérje és zsír) mérték-telenül fogyaszthat. A diéta összeállításánál nem csak a fogyasztható szénhidrát mennyiségét kell megadnunk, hanem a gyermek korához, neméhez és fizikai aktivitásához szükséges energia mennyiségét is.

Testmozgás:

A fizikai tevékenységre a gyermekeknek a fejlődésük biztosítása érdekében is feltétlenül szükségük van. A fizikai aktivitás hozzájárul az elhízás megelőzéséhez, és pozitívan befolyásolja a szükséges inzulin mennyiségét is (csökkenti).

Ne idegenkedjünk, ha cukorbeteg gyermekekkel kell foglakoznunk! Csak egy kicsivel több odafigyelést igényelnek, mint az „egészséges” társaik, és ez az odafigyelés hamar rutinszerűvé válik. Sokat tanulhatunk, mi felnőttek is a diabéteszes gyerekek/ felnőttek étrendjéből, ők igazán rendszeresen táplálkoznak, odafigyelnek a mennyiségekre és a minőségre is. Vegyünk példát tőlük!

Herczeg Szilvia
dietetikus

A bejegyzés kategóriája: Anyagcserebetegségek, Diéta info, Dietetikus, Hasznos tudnivalók, Szakértők
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.