Anyagcsere probléma, székrekedés

Dietetikus kérdés:

Tisztelt Dóra!
Búza és rozslisztérzékeny, tejfehérje érzékeny vagyok. Van valamilyen lehetőség az anyagcsere felgyorsítására? Mióta ezeket a tápanyagokat megvontam és mással helyettesítem, azóta rendszeresen székrekedéssel küzdök.
Válaszát előre is köszönöm.

Dietetikus válasz:

Kedves Nikolett!

Székrekedés esetén nagyon fontos a rendszeres étkezési ritmus, a napi 5-szöri kis mennyiségű étkezés, ami lehetőleg mindig ugyanazon időpontokban történjen. Ha eddig esetleg nem tette, javaslom kezdjen el valamilyen testmozgást végezni (futás, gyors gyaloglás, torna, úszás…), ami fokozza a bélműködést.
Jó hatású a reggel éhgyomorra elfogyasztott hideg víz, áztatott aszalt szilva és annak leve, lekvár, savanyú káposzta vagy kovászos uborka leve.
Nagyon fontos a bőséges rostfogyasztás. Fogyasszon minél több zöldséget és gyümölcsöt. Kiváló hatású például a szilva, kivi, ribizli, grapefruit, szőlő, mandarin, szeder és az eper, málna, paradicsom, sárgarépa, zeller, káposztafélék.
A gyógyteák közül nagyon jó még a szennalevél tea is. A magas rostfogyasztás miatt fontos a bőséges folyadékfogyasztás is! Naponta fogyasszon legalább 2,5-3 l szénsavmentes ásványvizet.

Remélem tudtam segíteni! További szép napot!

Üdvözlettel,

Sereg Dóra

dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember

A bejegyzés kategóriája: Önök kérdezték
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.