Sütőtök és a csicsóka jelentősége táplálkozásunkban
Sütőtök
A sütőtök tápanyagtartalma igen kiemelkedő, igazi vitamin bombának is nevezhetjük. Hazánkban az egész ország területén régóta termesztik. Legnagyobb termesztő terület Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Nagydobos környékén található.
Táplálkozás-élettani szerepe:
- télen fontos szerepet játszik az egészséges táplálkozásban
- vitaminok közül kiemelkedik B2, B11, karotin és C-vitamin tartalma
- jelentős még a kalcium, cink, mangán, kálium és réztartalma is
- felhasználása sokrétű: készíthetünk belőle köretet, különböző süteményeket, krémlevest, salátát, ivólét
Tápanyagtartalom 100 g tökben:
Energia: 336 kJ/80 kcal
Fehérje: 1,5 g
Szénhidrát: 16,5 g
Zsír: 0,6 g
Foszfor: 20 mg
Kalcium: 40 mg
B1-vitamin: 50 qg
B2-vitamin: 40 qg
Folsav: 25 qg
Karotin: 4,0 mg
C-vitamin: 25 mg
Csicsóka
A csicsóka az őszirózsafélék családjába tartozó gumós gyógynövény. Íze hasonló a burgonyához, de annál jóval édesebb. Felszínük ripacsos, barázdált, összetett, nehezen tisztítható.
Táplálkozás-élettani jelentősége
- csicsóka gyógyhatását a jelentős mennyiségű inulintartalmának köszönheti
- jelentős az ásványi anyag és vitamin tartalma,
- C-vitamin tartalma kiemelkedő,
- életfontosságú aminosavakat tartalmaz,
- a burgonyánál 5-6-szor nagyobb rosttartalma gátolja a szénhidrátok felszívódását,
- ballasztanyag tartalma jóllakottság érzését kelt
- magas rosttartalmának köszönhetően hozzájárul az emésztőrendszer normál működéséhez és meggátolja a székrekedés kialakulását
- szabályozza a szénhidrát-anyagcserét
- készíthetünk belőle krémleveseket, krémeket, salátát, köretet, süteményt
Tápanyagtartalom 100 g csicsókában
Energia: 100 g
Fehérje: 2,0 g
Szénhidrát: 17,4 g
Zsír: 0,0 g
Receptajánlat: sütőtökös muffin