Élelmiszerek glikémiás indexe
Élelmiszerek glikémiás indexe
90-120% | malátacukor, méz, cukrozott üdítők, burgonyapüré, főtt burgonya, corn flakes, datolya, fehér kenyér, hagyományos zsemle és kifli |
70-90% | extrudált kenyér, puffasztott gabona, kétszersült, kekszek, édes müzli, pudingpor, tejberizs, fehér liszt, félbarna kenyér, hagyományos főtt tészták, kalács, szőlő, görögdinnye, sült burgonya |
50-70% | zabpehely, kukorica, főtt rizs, banán, fekete kenyér, ananász, 100%-os gyümölcslé, müzli, zöldborsó, kivi |
30-50 % | tej, joghurt, kefir, hazai gyümölcsök (pl. alma, körte, szilva, sárgabarack stb.), durum tészták, narancs, tejszínes fagylaltok, vadrizs |
30% alatt | gyümölcscukor, szorbit, lencse, bab, dió, diabetikus méz, korpás müzli, grépfút, szójatej |
15% alatt | spárga, brokkoli, mogyoró, karfiol, zeller, uborka, padlizsán, zöldbab, saláták, paprika, spenót, cukkini, tök, paradicsom, retek, cékla |
Forrás: Winkler Gábor:Diabetológia a háziorvosi gyakorlatban, SpringMed Kiadó, 2012
Kiemelt szavak: Diéta cukorbetegek számára.
Közvetlen link.