Gluténmentes termékek jelölése

gluten free

Az allergének közül külön szabályozás vonatkozik a különleges táplálkozási célokra, így a gluténérzékenyeknek szánt élelmiszerek összetételére és címkézésére (41/2009/EK). Az erre vonatkozó bizottsági rendelet 2009. január 20-án kelt és 2012. január 1-jétől kell alkalmazni.

A rendelet meghatározza a  „gluténérzékenyeknek szánt élelmiszerek” fogalmát:

különleges táplálkozási célokra szánt élelmiszerek, amelyeket speciálisan úgy gyártottak, készítettek és/vagy dolgoztak fel, hogy a gluténérzékenyek különleges táplálkozási igényeit kielégítsék; (41/2009 EK rend. 2.cikk)


Mely összetevők használhatóak „gluténérzékenyeknek szánt élelmiszerek” előállításakor

  • Egy vagy több olyan gluténtartalmú összetevőt tartalmaznak vagy ezekből állnak, amelyeket különleges eljárással úgy állítottak elő, hogy a gluténtartalmat csökkentsék
  • Egy vagy több olyan összetevőt tartalmaznak vagy ezekből állnak, amelyek a gluténtertalmú összetevőket gluténmentessel helyettesítik
  • A rendelet megengedi a zab gluténérzékenyeknek szánt élelmiszerekben való felhasználását, amennyiben annak előállítása, elkészítése és/vagy feldolgozása során a búzával, rozzsal, árpával, vagy ezek keresztezett változataival való szennyeződés elkerülhető, és az ilyen zab gluténtartalma nem haladhatja meg a 20 mg/kg-ot.

A „gluténérzékenyeknek szánt élelmiszerek” csomagolásán a gluténmentességre vonatkozóan használható megnevezést a végső fogyasztó számára értékesített élelmiszer gluténtartalma alapján


Gluténmnetes megnevezés használható

  • azon egy vagy több olyan gluténtartalmú összetevőt tartalmazó élelmiszeren, amelyet különleges eljárással úgy állítottak elő, hogy a gluténtartalmát csökkentsék
  • azon egy vagy több olyan összetevőt tartalmazó élelmiszeren, amelyben a gluténtertalmú összetevőket gluténmentessel helyettesítették
  • normál fogyasztásra szánt élelmiszereken
  • más különleges táplálkozási célokra szánt élelmiszereken, amelyek mindamellett összetételüknél fogva alkalmasak a gluténintoleranciában szenvedők különleges táplálkozási igényeinek kielégítésére is

ÉS a gluténtartalom nem haladhatja meg a 20 mg/kg-ot a végső fogyasztó számára értékesített élelmiszerben.

Nagyon alacsony gluténtartalmú megnevezés kizárólag a gluténérzékenyeknek szánt különleges táplálkozási célú élelmiszeren használható, amennyiben

  • a termék egy vagy több olyan gluténtartalmú összetevőt tartalmaz, amelyeket különleges eljárással úgy állítottak elő, hogy a gluténtartalmat csökkentsék

ÉS a gluténtartalom nem haladja meg a 100 mg/kg  értéket a végső fogyasztó számára értékesített élelmiszerben.

Nagyon alacsony gluténtartalmú megnevezés nem szerepelhet

  • olyan élelmiszeren, amelyben a gluténtartalmú összetevőt, gluténmentessel helyettesítették
  • normál fogyasztásra szánt élelmiszereken
  • egyéb különleges táplálkozási célokra szánt élelmiszereken

A „nagyon alacsony gluténtartalmú” vagy „gluténmentes” kifejezéseket a termék megnevezésének közelében kell elhelyezni.

A bejegyzés kategóriája: Olvasnivalók
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.