Gluténmentes termékek jelölése
Az allergének közül külön szabályozás vonatkozik a különleges táplálkozási célokra, így a gluténérzékenyeknek szánt élelmiszerek összetételére és címkézésére (41/2009/EK). Az erre vonatkozó bizottsági rendelet 2009. január 20-án kelt és 2012. január 1-jétől kell alkalmazni.
A rendelet meghatározza a „gluténérzékenyeknek szánt élelmiszerek” fogalmát:
különleges táplálkozási célokra szánt élelmiszerek, amelyeket speciálisan úgy gyártottak, készítettek és/vagy dolgoztak fel, hogy a gluténérzékenyek különleges táplálkozási igényeit kielégítsék; (41/2009 EK rend. 2.cikk)
Mely összetevők használhatóak „gluténérzékenyeknek szánt élelmiszerek” előállításakor
- Egy vagy több olyan gluténtartalmú összetevőt tartalmaznak vagy ezekből állnak, amelyeket különleges eljárással úgy állítottak elő, hogy a gluténtartalmat csökkentsék
- Egy vagy több olyan összetevőt tartalmaznak vagy ezekből állnak, amelyek a gluténtertalmú összetevőket gluténmentessel helyettesítik
- A rendelet megengedi a zab gluténérzékenyeknek szánt élelmiszerekben való felhasználását, amennyiben annak előállítása, elkészítése és/vagy feldolgozása során a búzával, rozzsal, árpával, vagy ezek keresztezett változataival való szennyeződés elkerülhető, és az ilyen zab gluténtartalma nem haladhatja meg a 20 mg/kg-ot.
A „gluténérzékenyeknek szánt élelmiszerek” csomagolásán a gluténmentességre vonatkozóan használható megnevezést a végső fogyasztó számára értékesített élelmiszer gluténtartalma alapján
Gluténmnetes megnevezés használható
- azon egy vagy több olyan gluténtartalmú összetevőt tartalmazó élelmiszeren, amelyet különleges eljárással úgy állítottak elő, hogy a gluténtartalmát csökkentsék
- azon egy vagy több olyan összetevőt tartalmazó élelmiszeren, amelyben a gluténtertalmú összetevőket gluténmentessel helyettesítették
- normál fogyasztásra szánt élelmiszereken
- más különleges táplálkozási célokra szánt élelmiszereken, amelyek mindamellett összetételüknél fogva alkalmasak a gluténintoleranciában szenvedők különleges táplálkozási igényeinek kielégítésére is
ÉS a gluténtartalom nem haladhatja meg a 20 mg/kg-ot a végső fogyasztó számára értékesített élelmiszerben.
Nagyon alacsony gluténtartalmú megnevezés kizárólag a gluténérzékenyeknek szánt különleges táplálkozási célú élelmiszeren használható, amennyiben
- a termék egy vagy több olyan gluténtartalmú összetevőt tartalmaz, amelyeket különleges eljárással úgy állítottak elő, hogy a gluténtartalmat csökkentsék
ÉS a gluténtartalom nem haladja meg a 100 mg/kg értéket a végső fogyasztó számára értékesített élelmiszerben.
Nagyon alacsony gluténtartalmú megnevezés nem szerepelhet
- olyan élelmiszeren, amelyben a gluténtartalmú összetevőt, gluténmentessel helyettesítették
- normál fogyasztásra szánt élelmiszereken
- egyéb különleges táplálkozási célokra szánt élelmiszereken
A „nagyon alacsony gluténtartalmú” vagy „gluténmentes” kifejezéseket a termék megnevezésének közelében kell elhelyezni.
Kiemelt szavak: gluténmentes, Gluténmentes diéta, gluténmentes élelmiszer.
Közvetlen link.