Tojásallergia diétás kezelése

tojás

Tojásallergia általában gyermekkorban alakul ki, felnőtteknél ritkábban fordul elő.

A tojás kb. 40 féle fehérjét tartalmaz. Az allergiás reakció általában a hőstabil fehérjefrakciókra alakul ki, illetve ugyanilyen erős allergén a tojássárgájában lévő szikhártya is. Tojásérzékenység esetén, ezért sem a tojásfehérje, sem a tojássárgája fogyasztása nem javasolt.

Keresztallergia,  esetén bizonyos anyagok ugyanazokat a tüneteket válthatják ki, mint az adott fő allergén, erre tojásallergia esetén is oda kell figyelni. Ennek következtében a szárnyasok húsát sem javasolt fogyasztani, ezen felül kerülendő még a tollból készült ágynemű és ruházat használata is.

A tojásallergia megelőzése érdekében a csecsemő kilenc hónapos koráig ne kapjon tojássárgáját, tojásfehérjét pedig csak egyéves kora után fogyasszon!

A tojásallergia tünetei

  • bőrviszketés, kipirosodás, bőrkiütés,
  • száj körüli zsibbadás, az arc, a torok duzzadása,
  • légzés nehézsége,
  • hányás, hasmenés, hasi fájdalom

A tojásallergia diagnózisa tapasztalati, vagyis a tojás fogyasztását követő tünetek kialakulásán alapszik, illetve vérvizsgálatra is sor kerül, amely során a vérből immunológiai faktorok meghatározása történik. Amennyiben a tünetek összefüggésben állnak a tojást tartalmazó ételek elfogyasztásával: a tojás étrendből való kiiktatása (elimináció) megszünteti a tüneteket, majd az újbóli tojásfogyasztás (provokáció) után a tünetek kiújulnak, a diagnózis felállítható.

 

Mivel helyettesítsem a tojást?

 

  • Tojás helyettesítésére kiválóan alkalmazhatók a forgalomban lévő tojáshelyettesítő porok, mint a Bezgluten, Fe-mini ,Balviten tojáshelyettesítő por
  • Javíthatjuk az ételek állagát áttört burgonyával, a habarást vagy sűrítését végezzük saját anyagával
  • Tészták közül válasszuk a durum tésztákat
  • Panírozásnál a tojás helyett használhatunk tejet vagy vizet
  • Lenmagot vagy chia magot víz hozzáadásával összeturmixolva kiváló tojáshelyettesítő lehet például sütemények készítésénél
  • Tofu is nagyszerű tojáshelyettesítő
  • Piskótába, kevert süteményekbe, kekszekbe a tojást helyettesíthetjük banánnal vagy almapürével
  • Tojás helyett használhatunk keményítőt is (például: rizs, burgonya, tápióka vagy kukorica keményítőt)
  • Kész termékek vásárlásakor mindig alaposan olvassuk el az élelmiszer összetevőket.

Üzletünkben kapható tojásmentes termékek listáját  ide kattintva megtekinthetik

Tojásmentes recepteket, honlapunkon ide kattintva olvashat

Sereg Dóra dietetikus

Forrás:

Webbeteg-Dr. Kónya Judit 2016.03.25 11:25

Veresné Bálint M (szerk.): Gyakorlati dietetika (Pálfi E:
Táplálkozási allergiák és intoleranciák, pp. 231-242), Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskolai Kar, Budapest, 2004

A bejegyzés kategóriája: Ételallergia, intolerancia
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.