Farsangi fánk kavalkád gluténmentesen

gluténmentes lekváros fánk


Klasszikus, kelt tésztás fánkot
sütni általában időigényes és be kell tartanunk néhány alapszabályt a siker érdekében. Lássuk ezeket!


Előkészület

alapanyagok fánksüséshez

– vegyük elő az alapanyagokat, hogy azok szobahőmérsékletűek legyenek a felhasználáskor

– jó, ha a környezet is meleg, ha tehetjük, párásítsunk is, pl. forralhatunk vizet a tűzhelyen

– langyos, 40-50 °C-os sütőben is keleszthetjük a tésztát

ellenőrizzük az élesztőnk szavatosságát, a friss élesztőt mindig futtassuk fel

– a vajat, vagy margarint is érdemes megolvasztani, ha túl meleg lenne, a maradék tejjel lehűthetjük

– a tésztának nem kell túl édesnek lennie, annyi elég, ami az élesztő felfuttatásához szükséges

– ne feledjük, hogy az élesztőhöz cukor kell, (xillittel, eritrittel nem lehet kelt tésztát készíteni)


Dagasztás-kelesztés

fánk készítés

alaposan dolgozzuk ki a tésztát, amíg hólyagos lesz és elválik az edény falától
lisztezzük meg a tetejét, így kelesszük letakarva, meleg helyen, amíg a duplájára nő
– a megkelt tésztát lisztezett felületen nyújtjuk bő ujjnyi vastagra úgy, hogy a tészta belsejébe már ne kerüljön liszt
– 6-7 cm-es pogácsaszaggatóval, vagy pohárral szúrjuk ki a fánkokat, majd letakarva pihentessük még legalább 30 percig


Sütés

Végezzünk próbasütést!!
– az olaj legyen sok és közepesen forró
egyszerre csak 3-4 db-ot süssünk, hogy legyen helyük megnőni és a tészta ne hűtse le az olajat
– a megkelt fánkok közepén ujjunkkal készítsünk mélyedést és ezzel a felével lefelé tegyük az olajba
fedő alatt süssük kb. 1 percig, majd fordítsuk mag őket és már fedő nélkül sütjük készre
– rácsra vagy nedvszívó papírra szedjük

Az alábbi receptek mindegyikében gluténmentes liszteket választottunk. A többi hozzávalót szabadon lecserélhetjük a társult diétának megfelelően.

Laktózmentes változatban használjunk laktózmentes tejet, vajat, vagy margarint.

Tejmentes diéta esetén válasszunk rizs-, szója-, vagy kókusztejet, tejmentes margarint, pálmazsírt, növényi olajat.

Tojásmentesen is készíthetünk fánkot. Ehhez vásárolhatunk speciális tojáspótló port, vagy kiválthatjuk a tojást 1 evőkanál őrölt lenmag és kb. 2 evőkanál víz keverékével is.


Szalagos fánk I

– 300 g Nutri Free Mix per Pane
– 200 ml tej / laktózmentes tej / rizstej / víz
– 40 g cukor / fruktóz
– 2 közepes, vagy 1 nagy tojás
-25 g friss élesztő
– csipetnyi só


Szalagos fánk II

Kollár Anita fantasztikus húsvéti kalács receptjét vettük alapul ehhez a tésztához és nem kellett csalódnunk, finom zamatos, másnap is puha fánkok sültek.

Az eredeti kalács recept itt  található

– 180 g kukoricakeményítő
– 50 g tápiókakeményítő
– 40 g cirokliszt
– 30 g rizsliszt
– 50 g zsiradék
– 250 ml tej/laktózmentes tej/növényi tej
– 2 teáskanál xantángumi
– 25 g friss élesztő
– 2 tojássárga
– 0,5 ml sütőrum


Variációk fánkra

lekváros fánk
Ha nem kedveljük a lakásban terjengő olajszagot, vagy csak spórolnánk a kalóriákkal, süssünk fánkot a sütőben.


Sütőben sült fánkok

Hozzávalók:
– 300 g liszt Nutri Free Mix per dolci
– 200 ml langyos tej, vagy a diétának megfelelően más folyadék
– 50 g vaj
– 1 egész tojás
– 50 g cukor
– 15 g élesztő
– 1 teáskanál vanília kivonat
– 1 csipet só
Az alapanyagokból lágy, kalácsszerű tésztát dagasztunk, kelesztjük, ujjnyi vastagra nyújtjuk. Egy nagyobb, 6-8 cm-es és egy kisebb kb. 2 m-es pogácsaszaggatóra lesz szükségünk. A nagyobb tésztalapok közepét lyukasszuk ki a kisebb formával, majd letakarva pihentessük, amíg kicsit megkelnek. A maradék tésztát lazán gyúrjuk össze, nyújtsuk, szaggassuk. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt sülnek arany barnára.
Tetejére cukormáz, olvasztott csokoládé illik.


Amerikai fánk

Ehhez a recepthez kifejezetten erre a célra szolgáló fánk sütőforma kell, mert a lágy galuskaszerű tésztát csak kanalazni tudjuk majd.
Hozzávalók:
250 g liszt (nálunk Schar Mix C)
50 g cukor
200 ml tej
50 g vaj
20 g élesztő
1 tojás
csipet só
1 teáskanál vanília kivonat
A hozzávalókat dagasztjuk, kelesztjük, majd a kiolajozott fánkformába kanalazzuk. 200 fokos sütőben 15 percig sütjük. Ízlés szerint lekvárral, cukormázzal, csokoládéval díszítjük.


Gyors fánkok kelesztés nélkül

Nem mindenkinek van kedve és pláne ideje órákat tölteni a konyhában, de szerencsére nekik sem kell lemondaniuk a farsang jellegzetes édességéről

Csörögefánk

Hozzávalók:
250 g liszt (nálunk Schar Mix B)
2 tojás sárga
60 g cukor
½ tasak sütőpor
csipet só
200 g tejföl
A hozzávalókból közepesen lágy, de nem ragacsos tésztát gyúrunk, ha kell adunk még tejfölt hozzá. Rizsliszttel meghintett deszkán fél cm vastag téglalap alakúra nyújtjuk, rombusz alakban felszeleteljük és a közepén hosszában bevágjuk. A bevágáson át a rombuszok csúcsait átfordítjuk. Forró olajban aranyszínűre sütjük.


Túrófánk

Hozzávalók:
250 g túró
2 egész tojás
125 g liszt (nálunk Nutri Free mix per dolci)
125 g tejföl
60 g cukor / édesítő
1 kk szódabikarbóna
1 csipet só
A túrót kissé törjük meg villával, de nem kell finomra kidolgozni, a lisztet keverjük el a szódabikarbónával és a cukorral, ízlés szerint vaníliaaromával, vagy vaníliás cukorral ízesíthetjük. A hozzávalókat dolgozzuk össze és két evőkanál segítségével szaggassuk a forró olajba. Porcukorral, fahéjjal, kakaóval, házi lekvárral tálaljuk.


Bögrés fánk 10 perc alatt

200 g liszt (nálunk Schar Mix B)
1 tojás
½ tasak sütőpor
2 dl tejföl, joghurt
50 g cukor
1 tk vanília aroma
A hozzávalókból keményebb galuskatészta állagú keveréket készítünk és a túrófánkhoz hasonlóak két kanál segítségével forró olajba szaggatjuk és pirosra sütjük. Sülés közben magától megfordul az olajban, de itt is érdemes próbasütést végezni.

Készítsetek Ti is fánkot, nem fogjátok megbánni. Jó étvágyat kívánunk!

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.