Köszvény diétája

Köszvény esetén megnövekszik a vér húgysavtartalma és húgysavas sók rakódnak le a különböző szövetekben, elsősorban az ízületekben. Típusos esetben rohamokban jelentkezik, leginkább a nagylábujjon keletkező gyulladás formájában (podagra), de más ízületben is előfordul.

 

köszvényNyersanyag válogatás szempontjából válasszuk az alacsony purin tartalmú, energiaszegény, és zsírszegényen elkészített ételeket.

Az étrend gerincét a zöldségfélék, gyümölcsök és ceráliák képezzék.
Fontos a bőséges folyadékfogyasztás!

Ajánlott és nem ajánlott nyersanyagok:

Zöldség és főzelékfélék


Ajánlott: sárgarépa, főzőtök, kelkáposzta, fejes káposzta, vörös káposzta, paprika, fejes saláta, patisszon, cukkini, burgonya, petrezselyemgyökér, gomba, cékla, sütőtök, póréhagyma, vöröshagyma, uborka, paradicsom, retek, zeller.
Kis mennyiségben illetve ritkán javasolt: zöldbab, paraj, zöldborsó, sóska.
Nem ajánlott: sárgaborsó, szárazbab, lencse, szója, tofu, szójacsíra, szójaszósz.

Gyümölcsök:


Ajánlott: alma, körte, szilva, őszibarack, kajszibarack, ribizli, narancs, kivi, szőlő, eper, málna, ananász, cseresznye, meggy.
Nem vagy csak kis mennyiségben fogyasztva: dió, mogyoró, mandula.

Gabonaipari termékek:


Ajánlott: búzaliszt, rizs, fehér/félbarna/teljes kiőrlésű kenyér, zsemle, kifli, gabonapelyhek, száraztészta, extrudált kenyerek.
Nem ajánlott: magas zsír és cukortartalmú finom pékárúk, mint például a kakaós csiga, lekváros levél, túrós táska, búrkifli, tepertős pogácsa, briós stb.

Tej-tejtermékek


Ajánlott: sovány tej, kefir, joghurt, sovány és félzsírós sajtok/tehéntúró, zsírszegény tejföl, natúr joghurt.
Nem javasolt: zsírdús tej, zsíros sajtok (ementáli, trappista, Pannónia, karaván, márványsajt stb.), vaj, tejszín.

Tojás: zsírszegényen elkészítve heti 2-3-szor

Húsok, húskészítmények

Kis mennyiségben ajánlott: (napi 30-60g): sovány húsrészek, (csirkemell, pulykamell, marha, karaj, comb,) zsírszegényen elkészítve, sovány felvágott (gépsonka, csirkemell-pulykamell sonka, aszpikos, párizsi).
Nem ajánlott: zsíros húsrészek, füstölt húsok, belsőségek, kagyló, szalonnafélék, zsíros felvágottak, kolbász, hurka, kocsonya, húskivonatok.

Folyadék naponta 2-3 l
Ajánlott: alkalikus gyógyvizek (salvus, parádi, balfi), csalántea, rostos gyümölcslevek, ásványvíz, tea.
Kerülendő: alkoholos ital, sör (alkoholmentes purin tartalma is nagyon magas).

Hasznos Tanácsok

  • A zsíros ételek fogyasztása köszvényes rohamot válthat ki, ezért kerüljük a zsírban gazdag ételkészítési módokat (bő zsírban sütés, manírozás, legírózás stb.)
  • Alkoholos italok fogyasztása, különösen zsíros étkezést követően rohamot idézhet elő!
  • Kerüljük a magas extraktív anyag tartalmú ételeket, mint a húsleves, kocsonya, pörkölt, halkonzervek, pecsenyelé, vadhúsokból készült ételek.

Forrás: Veresné Bálint Márta: Gyakorlati Dietetika, 2004.

Sereg Dóra dietetikus

A bejegyzés kategóriája: Anyagcserebetegségek, Hasznos tudnivalók, Olvasnivalók
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.