Lisztérzékenység és 1-es típusú diabetesz

Mit tehetünk, ha cukorbetegségünk mellett lisztérzékenységet is diagnosztizáltak?

cukorbetegség

Gluténérzékenység és 1-es típusú diabetesz

A coeliakia (CD) és az 1-es típusú diabetesz (1TDM) ún. multifaktoriális betegségek, melyek genetikailak fogékony egyénekben az öröklött hajlam és a környezeti faktorok együttes eredményeként alakulnak ki.
Az 1-es tipusú diabétesz előfordulásának gyakoriságát Európában 0,5%-ra becsülik, a gluténérzékenység pedig az európai lakosság 0,25-1%-át érinti.
A két kórkép együttes előfordulásának vizsgálatakor jelentős kockázatnövekedés tapasztalható mind a coeliakiások, mind a diabeteszesek körében.
A két betegség gyakori társulása hátterében a hasonló genetikai tényezők játszhatnak szerepet.
Mindkét betegség egész életen át tartó szigorú diétát igényel. A két betegség együttes előfordulása különös tekintettel a gyermek és serdülőkorúak nagyobb arányára gondos odafigyelést és szigorú étrendi kezelést tesz szükségessé
A diéta betartását nehezítheti, hogy a gluténmentes élelmiszerek glikémiás indexe kedvezőtlenebb, rosttartalma általában alacsonyabb, ezzel szemben zsírtartalma magasabb a normál, különösen a cukorbetegségben javasolt élelmiszerekhez képest

Teljes cikkünkkel azok számára próbálunk segítséget nyújtani, akiknél a cukorbetegség gluténérzékenységgel is társul. A teljes cikket ide kattintva érheti el.

Háttér információk a két betegség felismerésével, kezelésével kapcsolatban

  • hasznos táplálkozási tanácsok
  • konyha fortélyok
  • mintaétrend
  • gluténmentes és diabetikus alapanyagok összehasonlítása a diéta szempontjából
  • diabetikus étrendbe illeszthető gluténmentes termékek
  • receptajánló

Mindezeket megtekintheti oldalunkon.

A bejegyzés kategóriája: DiétABC Hírlevelek
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.