Lisztérzékenység és 1-es típusú diabetesz
Mit tehetünk, ha cukorbetegségünk mellett lisztérzékenységet is diagnosztizáltak?
Gluténérzékenység és 1-es típusú diabetesz
A coeliakia (CD) és az 1-es típusú diabetesz (1TDM) ún. multifaktoriális betegségek, melyek genetikailak fogékony egyénekben az öröklött hajlam és a környezeti faktorok együttes eredményeként alakulnak ki.
Az 1-es tipusú diabétesz előfordulásának gyakoriságát Európában 0,5%-ra becsülik, a gluténérzékenység pedig az európai lakosság 0,25-1%-át érinti.
A két kórkép együttes előfordulásának vizsgálatakor jelentős kockázatnövekedés tapasztalható mind a coeliakiások, mind a diabeteszesek körében.
A két betegség gyakori társulása hátterében a hasonló genetikai tényezők játszhatnak szerepet.
Mindkét betegség egész életen át tartó szigorú diétát igényel. A két betegség együttes előfordulása különös tekintettel a gyermek és serdülőkorúak nagyobb arányára gondos odafigyelést és szigorú étrendi kezelést tesz szükségessé
A diéta betartását nehezítheti, hogy a gluténmentes élelmiszerek glikémiás indexe kedvezőtlenebb, rosttartalma általában alacsonyabb, ezzel szemben zsírtartalma magasabb a normál, különösen a cukorbetegségben javasolt élelmiszerekhez képest
Teljes cikkünkkel azok számára próbálunk segítséget nyújtani, akiknél a cukorbetegség gluténérzékenységgel is társul. A teljes cikket ide kattintva érheti el.
Háttér információk a két betegség felismerésével, kezelésével kapcsolatban
- hasznos táplálkozási tanácsok
- konyha fortélyok
- mintaétrend
- gluténmentes és diabetikus alapanyagok összehasonlítása a diéta szempontjából
- diabetikus étrendbe illeszthető gluténmentes termékek
- receptajánló
Kiemelt szavak: diabetikus diéta, Diéta cukorbetegek számára, Gluténmentes diéta.
Közvetlen link.