Középpontban a Tojás

sonka, tojás

Ha húsvét, akkor sonka és tojás.

Hogyan válasszunk tojást?

Hogyan ellenőrizzük  a frissességét?

Meddig áll el a nyers tojás és meddig a főtt?

Együk, vagy kerüljük a fogyasztását?

A következő napokban a szokásosnál biztosan több tojást fogunk vásárolni, fogyasztani. Hogy az ünnepi időszakot ne zavarja meg kellemetlen betegség és nyugodt szívvel együk a hagyományos húsvéti fogásokat, érdemes feleleveníteni a tojással kapcsolatos ismereteinket.

Cikkünkben a tojással kapcsolatos tudnivalókat gyűjtöttük egy csokorba

A hazai boltok polcain tojásból is egyre nagyobb a kínálat. Kapható kisebb-nagyobb méretű, fehér és barna héjú és egyre több E-vitaminnal, szelénnel, omega-3 zsírsavval dúsított tojással is találkozhatunk. Egy átlagos tyúktojás súlya 60 gramm, ennek 11%-a héj, 58%-a fehérje és 31% a sárgája.
A kereskedelmi forgalomba kerülő tojást 4 minőségi kategóriába sorolják annak frissesség alapján, ezen kívül a méret és a tojótyúkok tartási körülményei szerint is osztályozzák.

HASZNOS TANÁCSOK

hasznos tanácsok

  • Vásárláskor mindig ellenőrizzük a tojás frissességét.
  • Csak tiszta, ép héjú tojást tegyünk a kosarunkba.
  • Ha erősebb szennyeződés miatt meg kell mosnunk a tojást, ezzel eltávolítjuk a pólusokat védő hártyát, így azt már ne tegyük vissza a többi közé és lehetőleg azonnal fogyasszuk el!
  • A betegséget okozó kórokozók, mint a Salmonella a héjon telepednek meg. A baktérium az ép, kutikulával védett tojáshéjon nem jut át. A kórokozó a törött, sérült héjon kerül a tojás belsejébe, így a tojás feltörése után a héjat dobjuk ki és az ételkészítés folytatása előtt alaposan mossunk kezet!
  • A húsvéti asztal díszítéséhez tartozó „hímes tojás” csak dekorációnak használjuk, ne fogyasszuk el!
  • A készételeket, zöldségeket, gyümölcsöket, főtt tojást mindig gondosan különítsük el a nyers tojásoktól!

Még több érdekességet olvashat ide kattintva, teljes cikkünkből.

 

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.