Itt a nyár!
Júniussal hivatalosan is beköszöntött a nyár és ezzel együtt a várva várt jó idő is!
Hírlevelünkben többek között szó lesz a bogyós gyümölcsökről, megfelelő folyadékpótlásról és az egészséges táplálkozásról is
Végre itt a bogyós gyümölcsök szezonja!
Bogyós gyümölcsök
Előnyük, hogy nem csak finomak, hanem egészségesek is, jelentős a vízben oldódó vitamin tartalmuk, mellyel nagymértékben hozzájárulnak szervezetünk egészségének megőrzéséhez. A bogyós gyümölcsök családjába tartozik az eper, málna, ribiszke, egres, áfonya, kivi, csemegeszőlő, szeder, bodza, feketeberkenye stb.
Alacsony kalóriatartalmuk révén bátran fogyaszthatók fogyókúrában is.
A bogyós gyümölcsök jelenlegi kutatások szerint számos daganatos betegség megelőzésében szerepet játszhatnak.
Részletesebben nézzük a szamóca és a ribiszke jelentőségét táplálkozásunkban!
Szamóca
A szamóca főleg a mérsékelt klímájú földrészeken terjedt el. Hazánkban a kertekben megtalálható szamóca május végétől június végéig szüretelhető.
• Gyógyító hatása a többi bogyós gyümölcshöz hasonló.
• Vértisztító hatású, segíti a kapilláris vérerekkel kapcsolatos betegségek gyógyulását, ilyen a bőrzúzódás, a bőr alatti vérzékenység vagy a bőrön lévő sérülés.
• Napi 15 deka (60 mg C-vitaminnak felel meg) szamóca elfogyasztása fedezheti (egészségi állapottól függően) a napi minimális C-vitamin szükségletünket.
• Alacsony kalória tartalma révén fogyókúrában is nyugodtan fogyasztható.
• A szamóca kiváló fogfehérítő hatásáról is ismert.
• A szamócalevél teája a belső szervek fertőtlenítője, de használják a zsíros arcbőr kezelésére, illetve az égési sérülésekre is nyugtató hatással van.
• Gyökerének kivonata vizelethajtó.
• Figyeljünk oda, hogy a szamócát mindig éretten érdemes csak leszedni, mert nincs utóérése.
Ezért fogyasszunk ribiszkét!
A ribiszke termésmennyisége a bogyós gyümölcsök közül a szamóca után a második helyen szerepel.
• Jelentős vitamin és ásványi anyag tartalma miatt, az utóbbi két évtizedben jelentősen megnövekedett a ribiszke utáni kereslet.
• Beltartalmi értékek és feldolgozás szempontjából a fekete ribiszke értékesebb tápanyagokban, mint a piros ribiszke.
• Élénkítő hatását gazdag és kedvező összetételű cukor-, pektin-, cser-, cellulóz-, festő-és aromatikus anyagainak köszönheti.
• Hazánkban az üzemileg termesztett gyümölcsfajok közül legnagyobb a C-vitamin tartalma, nagy előnye, hogy a feldolgozási technológia alkalmazásakor a C-vitamin tartalom nagy része megmarad a gyümölcsben. A piros ribiszke C-vitamin tartalma, illetve beltartalmi értékei jóval kevesebb.
• A többi bogyós gyümölcshöz hasonlóan kitűnő vértisztító hatással rendelkezik.
• Magas vastartalma révén vérszegénységben is javasolt a fogyasztása.
• A ribizli olaj nyugtatja az érzékeny bőrt, ápolja a száraz, érdes bőrfelületet és megszünteti a viszketést.
• A ribizliből készült szörp kitűnő gyógyszer a máj méregtelenítésére.
Mennyire fontos a megfelelő folyadékfogyasztás?
A válasz egyértelmű: nagyon fontos!, hogy a nagy hőségben is megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszunk!
• Folyadékpótlásra a legjobb választás a víz, szénsavmentes ásványvíz
• fogyasszunk naponta legalább 2-3 liter folyadékot, de a nagy hűségben akár 4 l-t is
Tipp: mindig legyen szem előtt fél liter ásványvíz, így nem felejtünk el inni
• kerüljük a magas cukortartalmú üdítő italokat, alkoholt és a túlzott koffeint, mert fokozzák a szomjúság érzetet, illetve rendszeres fogyasztásuk hozzájárul az elhízás és a túlsúly kialakulásához.
Tipp: kávé mellé mindig fogyasszunk egy pohár vizet
• kiváló szomjoltó még a langyos vagy hideg gyümölcstea, limonádé (citrom karikával) – cukor hozzáadása nélkül
• készítsen házilag frissen préselt gyümölcsleveket, különböző turmixokat
• gyümölcsteát, limonádét fagyasszunk le jégkockának és ezzel ízesítsük italunkat
Néhány jó tanács a nyárra
• szervezetünknek a nyári melegben kevesebb energiára van szüksége, ezért lehetőség szerint kerüljük a zsírban gazdag, nehezen emészthető, erősen fűszerezett, gyomrunkat megterhelő ételeket
• részesítsük előnyben az alacsony zsírtartalmú tej-tejtermékeket, sovány húsokat, halat, különböző salátákat
• együnk többször kevesebbet, így egyszerre kevésbé terheljük meg a gyomrunkat
• ételek elkészítésekor válasszuk a zsírszegény ételkészítési módokat,mint a párolást, gőzben főzést, a bő zsírban készített ételek megterhelik szervezetünket
• az ételeket rántás helyett sűrítsük a saját anyagával
• só helyett használjunk friss fűszernövényeket, mint például kapor, majoránna, zeller, kakukkfű, rozmaring, lestyán, köménymag, bazsalikom, fahéj, narancshéj, citromhéj, szegfűszeg, snidling
• fogyasszunk idénynek megfelelő sok zöldséget, gyümölcsöt-naponta legalább fél kilogrammot
• öltözzünk minél szelősebben, kerüljük a sötét színű ruhákat
• környezetünkben gyermek vagy idős családtag esetén, fokozottan figyeljünk a napi folyadékszükséglet mennyiségére, mert idősebb korban már hajlamosabbak vagyunk elfelejteni inni
• végül, semmiképp ne feledkezzünk meg a rendszeres testmozgásról nyáron sem!
Tipp: biciklizzünk vagy sétáljunk egyet a szabadban
Híreink
Igen nagy örömmel és nem kisebb büszkeséggel tudatjuk, hogy a Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete által kiírt az „Év Új Gluténmentes Terméke” díjat házi hamburgerzsemlénk nyerte el.
Nagyon szépen köszönjük mindenkinek, aki részt vett, kóstolta, szavazott a kilenc induló cég termékeire.
Köszönjük a bizalmat azoknak, akik a mi hamburgerzsemlénket találták a díjra érdemesnek.
A zsemle receptúrájának kidolgozása Váradi Gergő érdeme.
Ha valaki még nem kóstolta …
Házi bucinkból készül a Szederinda étterem óriás hamburgere, de az EPIC Burger és a Stika 1gm zsemléi is pékségünkből kerülnek ki.
Receptajánlatunk:
Ultragyors epres desszert
Gluténmentes Cerbona magvas-gyümölcsös és csokis-meggyes szelet, laktózmentes joghurt, 6 szem friss eper.
A müzliszeleteket összemorzsolva tálkába rétegezzük a joghurttal és az eperrel, kb. 5 perc alatt.
Kiemelt szavak: egészséges életmód, életmód, gluténmentes.
Közvetlen link.