Itt a nyár!

Júniussal hivatalosan is beköszöntött a nyár és ezzel együtt a várva várt jó idő is!

nyár van

Hírlevelünkben többek között szó lesz a bogyós gyümölcsökről, megfelelő folyadékpótlásról és az egészséges táplálkozásról is

 

Végre itt a bogyós gyümölcsök szezonja!

bogyós gyümölcsök

Bogyós gyümölcsök

Előnyük, hogy nem csak finomak, hanem egészségesek is, jelentős a vízben oldódó vitamin tartalmuk, mellyel nagymértékben hozzájárulnak szervezetünk egészségének megőrzéséhez. A bogyós gyümölcsök családjába tartozik  az eper, málna, ribiszke, egres, áfonya, kivi, csemegeszőlő, szeder, bodza, feketeberkenye stb.
Alacsony kalóriatartalmuk révén bátran fogyaszthatók fogyókúrában is.
A bogyós gyümölcsök jelenlegi kutatások szerint számos daganatos betegség megelőzésében szerepet játszhatnak.

Részletesebben nézzük a szamóca és a ribiszke jelentőségét táplálkozásunkban!

Szamóca

eper jelentősége

A szamóca főleg a mérsékelt klímájú földrészeken terjedt el. Hazánkban a kertekben megtalálható szamóca május végétől június végéig szüretelhető.

• Gyógyító hatása a többi bogyós gyümölcshöz hasonló.

• Vértisztító hatású, segíti a kapilláris vérerekkel kapcsolatos betegségek gyógyulását, ilyen a bőrzúzódás, a bőr alatti vérzékenység vagy a bőrön lévő sérülés.

• Napi 15 deka (60 mg C-vitaminnak felel meg) szamóca elfogyasztása fedezheti (egészségi állapottól függően) a napi minimális C-vitamin szükségletünket.

• Alacsony kalória tartalma révén fogyókúrában is nyugodtan fogyasztható.

• A szamóca kiváló fogfehérítő hatásáról is ismert.

• A szamócalevél teája a belső szervek fertőtlenítője, de használják a zsíros arcbőr kezelésére, illetve az égési sérülésekre is nyugtató hatással van.

• Gyökerének kivonata vizelethajtó.

• Figyeljünk oda, hogy a szamócát mindig éretten érdemes csak leszedni, mert nincs utóérése.

 

Ezért fogyasszunk ribiszkét!

feketeribiszke

A ribiszke termésmennyisége a bogyós gyümölcsök közül a szamóca után a második helyen szerepel.

• Jelentős vitamin és ásványi anyag tartalma miatt, az utóbbi két évtizedben jelentősen megnövekedett a ribiszke utáni kereslet.

• Beltartalmi értékek és feldolgozás szempontjából a fekete ribiszke értékesebb tápanyagokban, mint a piros ribiszke.

• Élénkítő hatását gazdag és kedvező összetételű cukor-, pektin-, cser-, cellulóz-, festő-és aromatikus anyagainak köszönheti.

• Hazánkban az üzemileg termesztett gyümölcsfajok közül legnagyobb a C-vitamin tartalma, nagy előnye, hogy a feldolgozási technológia alkalmazásakor a C-vitamin tartalom nagy része megmarad a gyümölcsben. A piros ribiszke C-vitamin tartalma, illetve beltartalmi értékei jóval kevesebb.

• A többi bogyós gyümölcshöz hasonlóan kitűnő vértisztító hatással rendelkezik.

• Magas vastartalma révén vérszegénységben is javasolt a fogyasztása.

• A ribizli olaj nyugtatja az érzékeny bőrt, ápolja a száraz, érdes bőrfelületet és megszünteti a viszketést.

• A ribizliből készült szörp kitűnő gyógyszer a máj méregtelenítésére.

Mennyire fontos a megfelelő folyadékfogyasztás?

vízfogyasztás

A válasz egyértelmű: nagyon fontos!, hogy a nagy hőségben is megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszunk!

• Folyadékpótlásra a legjobb választás a víz, szénsavmentes ásványvíz

ásványvíz

• fogyasszunk naponta legalább 2-3 liter folyadékot, de a nagy hűségben akár 4 l-t is
Tipp: mindig legyen szem előtt fél liter ásványvíz, így nem felejtünk el inni

• kerüljük a magas cukortartalmú üdítő italokat, alkoholt és a túlzott koffeint, mert fokozzák a szomjúság érzetet, illetve rendszeres fogyasztásuk hozzájárul az elhízás és a túlsúly kialakulásához.

cukros üdítők

Tipp: kávé mellé mindig fogyasszunk egy pohár vizet

• kiváló szomjoltó még a langyos vagy hideg gyümölcstea, limonádé (citrom karikával) – cukor hozzáadása nélkül
• készítsen házilag frissen préselt gyümölcsleveket, különböző turmixokat
• gyümölcsteát, limonádét fagyasszunk le jégkockának és ezzel ízesítsük italunkat

Néhány jó tanács a nyárra

• szervezetünknek a nyári melegben kevesebb energiára van szüksége, ezért lehetőség szerint kerüljük a zsírban gazdag, nehezen emészthető, erősen fűszerezett, gyomrunkat megterhelő ételeket
• részesítsük előnyben az alacsony zsírtartalmú tej-tejtermékeket, sovány húsokat, halat, különböző salátákat

közös-főzés

• együnk többször kevesebbet, így egyszerre kevésbé terheljük meg a gyomrunkat

• ételek elkészítésekor válasszuk a zsírszegény ételkészítési módokat,mint a párolást, gőzben főzést, a bő zsírban készített ételek megterhelik szervezetünket

• az ételeket rántás helyett sűrítsük a saját anyagával

• só helyett használjunk friss fűszernövényeket, mint például kapor, majoránna, zeller, kakukkfű, rozmaring, lestyán, köménymag, bazsalikom, fahéj, narancshéj, citromhéj, szegfűszeg, snidling

gyümölcsök

• fogyasszunk idénynek megfelelő sok zöldséget, gyümölcsöt-naponta legalább fél kilogrammot

• öltözzünk minél szelősebben, kerüljük a sötét színű ruhákat

• környezetünkben gyermek vagy idős családtag esetén, fokozottan figyeljünk a napi folyadékszükséglet mennyiségére, mert idősebb korban már hajlamosabbak vagyunk elfelejteni inni

• végül, semmiképp ne feledkezzünk meg a rendszeres testmozgásról nyáron sem!

Tipp: biciklizzünk vagy sétáljunk egyet a szabadban

 

Híreink

az év gluténmentes terméke díj

Igen nagy örömmel és nem kisebb büszkeséggel tudatjuk, hogy a Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete által kiírt az „Év Új Gluténmentes Terméke” díjat házi hamburgerzsemlénk nyerte el.

gluténmentes házi hamburgerüünk DiétABC

Nagyon szépen köszönjük mindenkinek, aki részt vett, kóstolta, szavazott a kilenc induló cég termékeire.
Köszönjük a bizalmat azoknak, akik a mi hamburgerzsemlénket találták a díjra érdemesnek.
A zsemle receptúrájának kidolgozása Váradi Gergő érdeme.

13342943_1224082017616023_7437425020848829419_n

Ha valaki még nem kóstolta …

Házi bucinkból készül a Szederinda étterem óriás hamburgere, de az EPIC Burger és a Stika 1gm zsemléi is pékségünkből kerülnek ki.

 

 

Receptajánlatunk:

Ultragyors epres desszert

epres desszert

Gluténmentes Cerbona magvas-gyümölcsös és csokis-meggyes szelet, laktózmentes joghurt, 6 szem friss eper.
A müzliszeleteket összemorzsolva tálkába rétegezzük a joghurttal és az eperrel, kb. 5 perc alatt.

A bejegyzés kategóriája: DiétABC Hírlevelek
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.