Fruktózban szegény étrend

fruktóz egy természetes eredetű cukor, ami főként a gyümölcsökben, mézben és a zöldségekben található meg.
Több elnevezése ismert: gyümölcscukor, levulóz. A fruktózt széles körben alkalmazza az élelmiszeripar, főként édesítőként, ízfokozóként, színezőként használják fel. Szinte minden feldolgozott élelmiszerben megtalálható: desszertek, gyümölcslevek, szószok, tartósított, konzerv élelmiszerek, kekszek, cukorkák.

 

A másodlagos fruktóz bontási zavart kilégzéses vizsgálattal mutatjuk ki. A vizsgálat során a kilégzett levegő gáztartalmából és ez alapján készített diagrammból állapítható meg a bontási zavar mértéke, ehhez igazodva kell beállítani a diétás szabályokat.

 

A diéta szabályai:

  • az étrend beállítása egyénre szabott
  • kerülni kell a magas fruktóztartalmú élelmiszereket
  • a hozzáadott cukrot tartalmazó ételek, italok szintén kerülendőek, mivel a répacukor (=szacharóz) kémiailag fruktózból és glükózból épül fel, és ebben az esetben számolnunk kell  gyümölcscukor tartalommal.
  • Édesítésként szőlőcukor használata javasolt.

 

 

Magas fruktóz tartalmú élelmiszerek:

gyümölcsök nagy része: alma, körte, banán, cseresznye, görögdinnye, sárgadinnye, szőlő, ananász.

(A fruktóz táblázatokban nem csak a fruktóz mennyiségét kell figyelni, hanem a szacharóz mennyiségének a fruktóztartalmával is kell számolnunk).

Ide sorolhatók az édesipari termékek: kekszek, nápolyik, müzliszeletek, ízesített gabonapelyhek, csokoládék, jégkrémek, sütemények, tejdesszertek, édes péksütemények.

 

Közepes fruktóz tartalmú élelmiszerek:

Narancs, meggy, sárgabarack, őszibarack, grapefruit.

 

Alacsony fruktóz tartalmú élelmiszerek:

Citrom, eper, málna, szeder, áfonya, egres, ribiszke. Ezek a gyümölcsök sem fogyaszthatóak korlátlan mennyiségben, maximum 100 g fogyasztható belőlük egy nap.

 

Tilos élelmiszerek:

  • gyümölcslé, zöldséglé
  • üdítőitalok, cukrozott teák, energiaitalok
  • aszalt gyümölcsök
  • méz, kristálycukor, nádcukor, barnacukor
  • lekvár
  • magas fruktóz tartalmú gyümölcsök
  • édesipari termékek
  • ízesített tejdesszertek

 

Fogyasztható élelmiszerek:

  • zöldségek (az egyéni tolerancia mértékében) pl: burgonya, főzőtök, padlizsán, cukkini, brokkoli, petrezselyem gyökér, fejes saláta, zöldbab, zöldpaprika, paradicsom, sóska, spenót, uborka, retek, száraz hüvelyesek: bab, felesborsó, lencse
  • Általában kisebb mennyiségben fogyaszthatóak, de nem tiltott alapanyagok a következő zöldségek: sárgarépa, cékla, kukorica, káposzta, zöldborsó, sütőtök
  • Kenyér, zsemle, „sós” péksütemények
  • Tésztafélék
  • Húsok, felvágottak
  • Olajos magvak
  • Natúr tejtermékek, tej, vaj, vajkrémek, margarin
  • Tojás

 

Néhány jó tanács:

 

  • ne használjuk a cukorbetegek számára készített édességeket, desszerteket, mivel ezek gyümölcscukorral készülnek
  • párolt formában a gyümölcsök, zöldségek már kevesebb fruktózt tartalmaznak, így kompótként is kínálhatjuk őket kis mennyiségben
  • az otthon elkészített édességeket szőlőcukorral ízesítsük, bár ennek az édesítő ereje gyengébb a cukorhoz viszonyítva, mégis kerülnünk kell a túlzott mennyiségű használatát.
  • A natúr  joghurtot ízesíthetjük pár szem gyümölccsel.
  • Figyeljünk oda a sűrített paradicsomból készült ételekre, mivel a sűrítmény koncentráltan tartalmazza a fruktózt, ezért csak kisebb mennyiségben fogyasszuk.
  • Folyadékként vizet, ásványvizet fogyasszunk, esetleg szőlőcukorral ízesített teát. A gyümölcsaszalványokat tartalmazó tea fogyasztása kerülendő.

Herczeg Szilvia
dietetikus

Közzétéve: 2011. 04.

A bejegyzés kategóriája: Diéta info, Ételallergia, intolerancia, Hasznos tudnivalók
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.