Cékla jelentősége táplálkozásunkban
A cékla Őshazája a Földközi-tenger vidéke. Régen levelét használták fel különböző gyógyászati célokra. Zöldségnövényként i.e. 3000 óta ismert.
A cékla jelentős vitamin és ásványi anyag forrásunk.
Kiemelkedő a B1, B2, B6, foszfor és vastartalma, de tartalmaz C-vitamint, béta-karotint és folsavat is. Teljesen beérett állapotában, sötét, párás helyen hónapokig is eltartható.
Gyógyhatása
-
Magas a kálium és magnézium tartalma
-
Kiváló antioxidáns hatású.
-
Az összes növény közül a céklának a legmagasabb a szilícium tartalma, amely jó hatással van a szervezet védekező képességére. Szilícium tartalma erősíti a kötőszöveteket, a bőrt és a csontokat.
-
Hatását a legjobban nyersen fejti ki.
Forrás: Dr. Nagy Ernő: Növények az egészségért, 2012.
Kiemelt szavak: ásványi anyag, életmód, Fehérjeszegény diéta, Gluténmentes diéta, tejcukormentes diéta, Tejmentes diéta, Tojásmentes diéta, vitamin.
Közvetlen link.