Milyen élelmiszereket válasszunk coeliákia és cukorbetegség együttes előfordulása esetén?

A cöliákia együttes fennállása esetében a cukorbetegség kezdete általában fiatalabb korra tolódik. Legtöbbször a diabetes kerül előbb felismerésre, a CD diagnózisa csak az esetek 10-25%-ban előzi meg a cukorbetegségét. A gluténérzékenység a diabetes indulásakor célzott szűrővizsgálat kapcsán szokott kiderülni.
A szűrővizsgálatok jelentőség mutatja, hogy cukorbetegség mellett a gluténérzékenység klasszikus tüneteket előidéző formája nagyon ritka. Sokkal jellemzőbb a cöliákia mérsékelt tünetekkel való vagy éppen a tünetmentes úgynevezett „silent” megjelenése.

Mindkét betegség egész életen át tartó szigorú diétát igényel. A két betegség együttes előfordulása különös tekintettel a gyermek és serdülőkorúak nagyobb arányára gondos odafigyelést és szigorú étrendi kezelést tesz szükségessé.

Lisztérzékenység esetében alapvető szabály a glutént tartalmazó gabonafélék és azok származékainak teljes kizárása az étrendből, vagyis nem fogyasztható a búza, árpa, rozs, tönkölybúza, illetve ezek felhasználásával készült termékek.

Cukorbetegség és cöliákia esetén a diéta alapja az egyénre szabott, meghatározott energia és szénhidráttartalmú étrend.

A diéta betartását nehezítheti, hogy a gluténmentes élelmiszerek glikémiás indexe kedvezőtlenebb, rosttartalma általában alacsonyabb, ezzel szemben zsírtartalma magasabb a normál, különösen a cukorbetegségben javasolt élelmiszerekhez képest. A diéta összeállítása minden esetben egyénre szabott. Az étrenddel kapcsolatban kérje dietetikus tanácsát.


Összeírtuk azokat a liszteket és kenyereket, melyek cöliákia és cukorbetegség együttes előfordulása esetén  beilleszthetők táplálkozásunkba.

Üzletünkben kapható gluténmentes és diabetikus termékek:

Gluténmentes lisztválaszték


Gluténmentes pékáru választék

Gluténmentes sütemények

 

 

A bejegyzés kategóriája: Olvasnivalók
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.