Milyen élelmiszereket válasszunk coeliákia és cukorbetegség együttes előfordulása esetén?
A cöliákia együttes fennállása esetében a cukorbetegség kezdete általában fiatalabb korra tolódik. Legtöbbször a diabetes kerül előbb felismerésre, a CD diagnózisa csak az esetek 10-25%-ban előzi meg a cukorbetegségét. A gluténérzékenység a diabetes indulásakor célzott szűrővizsgálat kapcsán szokott kiderülni.
A szűrővizsgálatok jelentőség mutatja, hogy cukorbetegség mellett a gluténérzékenység klasszikus tüneteket előidéző formája nagyon ritka. Sokkal jellemzőbb a cöliákia mérsékelt tünetekkel való vagy éppen a tünetmentes úgynevezett „silent” megjelenése.
Mindkét betegség egész életen át tartó szigorú diétát igényel. A két betegség együttes előfordulása különös tekintettel a gyermek és serdülőkorúak nagyobb arányára gondos odafigyelést és szigorú étrendi kezelést tesz szükségessé.
Lisztérzékenység esetében alapvető szabály a glutént tartalmazó gabonafélék és azok származékainak teljes kizárása az étrendből, vagyis nem fogyasztható a búza, árpa, rozs, tönkölybúza, illetve ezek felhasználásával készült termékek.
Cukorbetegség és cöliákia esetén a diéta alapja az egyénre szabott, meghatározott energia és szénhidráttartalmú étrend.
A diéta betartását nehezítheti, hogy a gluténmentes élelmiszerek glikémiás indexe kedvezőtlenebb, rosttartalma általában alacsonyabb, ezzel szemben zsírtartalma magasabb a normál, különösen a cukorbetegségben javasolt élelmiszerekhez képest. A diéta összeállítása minden esetben egyénre szabott. Az étrenddel kapcsolatban kérje dietetikus tanácsát.
Összeírtuk azokat a liszteket és kenyereket, melyek cöliákia és cukorbetegség együttes előfordulása esetén beilleszthetők táplálkozásunkba.
Üzletünkben kapható gluténmentes és diabetikus termékek:
Kiemelt szavak: Diéta cukorbetegek számára, Gluténmentes diéta.
Közvetlen link.