Mitől magas a koleszterin szintem? Hasznos tudnivalók és táplálkozási tanácsok zsíranyagcsere zavarok esetén

szív-érrendszeri betegségek
fehervonal480px

Hazánkban a vezető halálokok között előkelő helyen szerepelnek a szív-érrendszeri betegségek.

Szélesebb értelemben ide sorolható a szívinfarktus, a nem vérzéses eredetű szélütés, a végtagok megtarthatóságát veszélyeztető érszűkület is.

A zsíranyagcsere-zavarok pedig olyan kórállapotok, amelyek az érelmeszesedés felgyorsítása révén növelik a szív-érrendszeri betegségek, az agyi keringészavarok és a perifériás verőérbetegségek kialakulásának kockázatát.

Kezdetben általában tünetmentesek, vagy csak gondos vizsgálattal lehet külső eltéréseket felfedezni. Legtöbbször szűrővizsgálatok során észlelt emelkedett vérzsír értékek hívják fel a figyelmet a problémára.

Fel nem ismert, illetve kezeletlen esetben azonban a már kialakult betegség az érintett szervek, szív, agy, máj, hasnyálmirigy, bőr, stb., károsodásának tüneteivel jelentkezik.

A ma elfogadott álláspont szerint a normális koleszterin érték mellett, a HDL szint emelkedése és a triglicerid szint csökkenése együttesen szükséges ahhoz, hogy megelőzhetőek legyenek.

fehervonal480px fehervonal480px

Táplálkozási javaslatok

vitaminok


Legfontosabb eleme az életmódváltás, amely a helyes táplálkozási szokások kialakítását  és a rendszeres testmozgást foglalja magában, aminek következtében jelentősen csökkenhet a szív-érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata.

fehervonal480px fehervonal480px


Javasolt és kerülendő konyhatechnológiai tanácsok

konyhatechnológia

 

  • Kerüljük a bő zsírban sütést!
  • Részesítsük előnyben a főzést, párolást, zsírszegény sütési módokat, mint a teflonban, alufóliában, cserépedényben, grillen, mikrohullámú sütőben történő ételkészítést
  • Válasszuk a zsírszegény sűrítési technikákat, mint a száraz rántást, egyszerű kefires, joghurtos, tejes habarást, hintést, illetve saját anyagával vagy burgonyával való sűrítést
  • Ne sózzunk, kóstoljunk! Kerüljük a sóban gazdag élelmiszereket! Használjuk ki a természetes fűszerek ízfokozó hatását!

fehervonal480px fehervonal480px

 

Mintaétrend

mintaétrend

fehervonal480px fehervonal480px

 

  • Reggeli: 2 dl frissen facsart narancslé, 1 szelet barna kenyér, delma Light, 2 szelet gépsonka, 2 szelet sovány sajt, paradicsom
  • Tízórai: 2 dl natúr joghurt, 1 szelet abonett, 1 db alma
  • Ebéd: brokkolikrémleves-kefires habarással, párolt csirkemell, barna rizzsel és párolt zöldségekkel
  • Uzsonna: Friss gyümölcssaláta, citromlével és édesítőszerrel édesítve
  • Vacsora: 2 dl 1,5% tej, magos zsemle, delma-light, pulykamell sonka, hónapos retek

fehervonal480px

Könyvajánlatunk: Szív-és érbetegek nagy diétáskönyve, Dr. Zajkás Gábor, Gyurcsáné Kondrát Ilona, SpringMed Kiadó

szív és érbetegek nagy diétás könyve

fehervonal480px

Receptajánlatunk: Harcsafilé kókusztejes lime mártással és rizstésztával

harcsafilé

A teljes cikket ide kattintva olvashatja tovább

fehervonal480px fehervonal480px

 

 

 

 

Kategória: DiétABC Hírlevelek | A közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.