Reflux és fruktóz malabszorpció

Dietetikus kérdés: Tisztelt dietetikus!
A segítségét szeretném kérni!
Epe műtét után 2 éves vizsgálódást követően fruktóz malabszorpciót diagnosztizáltak kezdődő reflux-al és diétát javasoltak. Hosszas tájékozódást követően kiderült hogy ez nem is olyan egyszerű mivel cukor szinte mindenben van. Tapasztalataim alapján a szénhidráttal is vannak gondok mivel ugyanolyan tüneteket okoz (haspuffadás, görcsök, hányinger, hasmenés-székrekedés felváltva, migrén, rossz kedv, lehangoltság stb)
Szedtem már sokféle gyógyszert, enzimeket, pre-probiotikumokat, emésztést serkentőket de egyik se bizonyult hatásosnak.
31 éves vagyok, 65 kg és 175 cm tehát felesleg nincs rajtam. Sok munkám van (nem fizikai) ezért kellene az energia. Sajnos kezdek kétségbe esni, mert nem találom a megfelelő utat.
Szeretnék kérni Öntől egy étrendet, hogy mit javasolna reggelire, ebédre, vacsorára de ha lehetséges akkor konkrétumokat és ne általánosságokat. Illetve hogy egy ilyen étrend mennyi idő alatt lesz eredményes? Meddig kell csinálni, életem végéig vagy egy idő után helyre állnak a dolgok odabent?
Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel,Edina

Dietetikus válasz: Kedves Edina!

Reflux és fruktóz malabszorpció együttes fennállása esetén a következőket kell figyelembe vennie.
Az étrend alapja zsírszegény, rostszegény, fűszerszegény, fruktózmentes étrend.

Az élelmiszerek címkéjén a következő feliratú élelmiszerek kerülendők a fruktóztartalmúk miatt: fruktóz, gyümölcscukor, kukoricaszirup, gyümölcslé, gyümölcslé-koncentrátum, fruktóz-glükóz szirup, méz, invertcukor, juharszirup, juharcukor, melasz, szorbit, inulin, cukoralkohol, oligo-fruktóz, frukto-oligo-szacharid.
A fruktóz legnagyobb mennyiségben, az édesítőszerekben, a gyümölcsökben, kisebb mennyiségben a zöldségekben fordul elő.
Fruktózmentes étrendben kristálycukrot, barna cukrot, nádcukrot, fruktóz édesítőszert, szorbitot, mézet, agavé szirupot, juharszirupot nem szabad fogyasztani!
Édesítésre cukor helyett szőlőcukor fogyasztása javasolt figyelve arra, hogy édesítő ereje kisebb a cukorénál, több kell belőle, mint a cukorból az édes íz eléréséhez.
Nagyon fontos, hogy az élelmiszercímkét mindig figyelmesen olvassa el!

Vásárláskor a zsírszegény élelmiszereket válassza.
Tejtermékek közül 1,5%-os tej, 12%-os tejföl,natúr joghurt, kefir. Light vajkrém, margarin, például Delma Light, Liga Light stb, Medve Light.

Kolbászok és száraz szalámik helyett válassza a csirkemell/pulykamell sonkát, párizsit, pulykafelvágott, baromfi virslit. Húsok közül is a zsírszegény húsokat részesítse előnybe, csirkemell-pulykamell (bőre nélkül), csirke-pulykacomb, sertéskaraj vagy comb, tengeri halak fogyasztása javasolt. A pácolt, füstölt húsok fogyasztása nem ajánlott.

Az ételek elkészítésekor a lehető legkevesebb olajat használjon (bő zsírban sütés helyett részesítse előnybe a főzést, párolást, teflonedényben, cserépedényben, sütőzacskóban, grillen való sütés).

A fruktózmentes étrend esetén gyümölcsökből általában egyéni tolerancia függvényében napi 100g-ot lehet fogyasztani. Szigorú fruktózmentes étrendben a cukoralkoholok fogyasztása sem javasolt (például nyírfacukor, eritrit, stevia stb.).
A következő gyümölcsöket magas fruktóztartalmuk miatt kerülni kell: fekete áfonya, naspolya, birsalma, banán, szőlő, gránátalma, mangó, alma, ananász, cseresznye, sárgadinnye, mandarin, görögdinnye, narancs, őszibarack, fekete ribizli, meggy. Az aszalt gyümölcsök és lekvárok magas szacharóz tartalmuk miatt szintén kerülendők.
Vannak azonban alacsonyabb fruktóz tartalmú gyümölcsök, melyekből összesen napi 100 g-ot lehet fogyasztani, ezek: grapefruit, szeder, ribizli, szilva, sárgabarack, kivi, eper, málna, egres, kajszibarack, citrom, papaya.

A zöldségeket egyéni tolerancia függvényében szabadon lehet fogyasztani. Viszont közöttük is vannak, melyek magasabb fruktóztartalmúak, ezért ezeket célszerű ritkán fogyasztani: cékla, sárgarépa, káposzta, sütőtök, petrezselyemgyökér.
Mivel sok élelmiszer készül fruktóz vagy szacharóz hozzáadásával, a fruktóz számos élelmiszerben megtalálható.
Nem szabad fogyasztani a következő termékeket:
gyümölcslé, zöldséglé
üdítőitalok, cukrozott teaitalok,
aszalt gyümölcsök
mézzel bevont olajos magvak
lekvár
ízesített, illetve gyümölcstartalmú tejdesszertek (gyümölcsös joghurt, krémtúró, túró rudi, puding, tejszelet)
édesipari termékek (kekszek, nápolyik, csokoládék, cukorkák)
édes péksütemények (kakaós csiga, lekváros táska, pudingos táska, almás táska, túrós táska stb.)
cukorral készült édes, vagy aszalt gyümölcsös reggeliző pelyhek
az instant kakaóporok nagy mennyiségű szacharózt tartalmazhatnak, ezért fogyasztásuk kerülendő, helyette a hagyományos kakaóport használjuk
Szabadon fogyaszthatók a következő élelmiszerek:
A hagyományos natúr gabonafélék, kenyerek (búza, árpa, rozs, kukorica (a teljes őrlésű termékek, korpafélék (búzacsíra, búzakorpa, zabkorpa) és ezekkel dúsított élelmiszerek, pékáruk magas fruktóz tartalmúk miatt kerülendők)
Tészták, fehér rizs, tarhonya, köles, bulgur, kuszkusz, amarant
Húsok, felvágottak (zsírszegény!)
Natúr tejtermékek (alacsony zsírtartalmú!) (tej, vaj, natúr joghurt és kefir, író, tejföl, tejszín, vajkrém, sajtok)
Tojás (javasolt mennyiség heti 3db)
Margarin, olaj
Házilag készített különböző húskrémek, tojáskrém stb.
Néhány jó tanács:
Érdemes a zöldségeket és a gyümölcsöket párolt formában készíteni, mert úgy csökken a fruktóztartalmuk!
A süteményeket, édességeket otthon, szőlőcukorral készítse!
Figyelni kell a sűrített paradicsom esetében, hogy a fruktóztartalom bekoncentrálódik, ezért csak kis mennyiségben szabad használni!
Ugyanezen okból, illetve még a hozzáadott cukor miatt nem ajánlott a ketchup fogyasztása sem (kivéve a házilag, szőlőcukorral készített ketchup)!
Étkezés után ne feküdjön le, hanem sétáljon egy kicsit, ha lehet!
Este célszerű 2-3 órával lefekvés előtt elfogyasztani a vacsorát.
Éjjel megemelt fejjel, háttal, tehát párnával megtámasztva ajánlott aludni, így kisebb eséllyel csorog vissza a gyomorsav a nyelőcsőbe.
Ajánlatos kerülni a sok hajolgatással járó munkát és az ilyen jellegű tornagyakorlatok sem ajánlottak.
Nem ajánlatos a túl szűk, szorító ruházat illetve a görnyedés ülés közben.
Kerüljük a túlforró vagy túl hideg ételeket, italokat!

Az alábbi fűszerek fokozzák a gyomorsav termelődést, ezért nem ajánlottak: fokhagyma, vöröshagyma, borsmenta, fodormenta, erős paprika, a bors, a torma, az erős mustár, ecet.

Helyettük előnyben kell részesíteni a friss vagy szárított zöldfűszereket, mint a petrezselyem, zeller, kapor, babérlevél, majoránna, bazsalikom, kakukkfű, borsikafű, rozmaring, oregáno stb.

Nem ajánlott a borsmenta/ fodormenta tea, illetve keverékeik.

Érdemes Salvus vizet inni, reggel és este (kb.0,5-1dl), mely jó hatással van a gyomorsavra.
A megfelelően betartott diétával a reflux tünetei enyhülni fognak, a szigorú fruktózmentes étrendet az orvos által meghatározott ideig kell tartania.
Remélem tudtam segíteni,

Üdvözlettel,

Sereg Dóra dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember

A bejegyzés kategóriája: Dietetikus, Önök kérdezték, Szakértők
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.