Fruktóz felszívódási zavar
Kérdés: Kedves Katalin! Kisfiam 17 hónapos, és fruktóz malabszprpciót állapítottak meg nála!azt mondták semmi különöset nem kell tenni, csak mérsékelni kell a gyümölcs fogyasztását! Van erre külön diéta? Mit javasolna? Köszönöm
Kedves Hajnalka!
A fruktóz malabszorpció étrendje tulajdonképpen annyiból áll, hogy a lehető legminimálisabbra csökkentjük a fruktóz bevitelt.
A fruktóz legnagyobb mennyiségben, az édesítőszerekben, a gyümölcsökben és kisebb mennyiségben a zöldségekben fordul elő.
A fentiek miatt kristálycukrot, barna cukrot, fruktóz édesítőszert, szorbitot, mézet, agavé szirupot, juharszirupot nem szabad fogyasztani! Édesítésre szőlőcukor fogyasztása javasolt figyelve arra, hogy édesítő ereje kisebb a cukorénál.
A következő gyümölcsöket magas fruktóz tartalmuk miatt kerülni kell: fekete áfonya, naspolya, birsalma, banán, szőlő, gránátalma, mangó, alma, ananász, cseresznye, sárgadinnye, mandarin, görögdinnye, narancs, őszibarack, fekete ribizli, meggy.
Vannak azonban alacsonyabb fruktóz tartalmú gyümölcsök, melyekből összesen napi 100 g-ot lehet fogyasztani, ezek: grapefruit, szeder, ribizli, szilva, sárgabarack, kiwi, eper, málna, egres, kajszibarack, citrom, papaya.
A zöldségeket egyéni tolerancia függvényében szabadon lehet fogyasztani. Viszont közöttük is vannak, melyek magasabb fruktóztartalmúak, ezért ezeket célszerű ritkán fogyasztani: cékla, sárgarépa, káposzta, sütőtök, petrezselyemgyökér
Mivel sok élelmiszer készül fruktóz vagy szacharóz hozzáadásával, a fruktóz számos élelmiszerben megtalálható. Emiatt nem szabad fogyasztani a következőket:
– gyümölcslé, zöldséglé
– üdítőitalok, cukrozott teaitalok, energiaitalok
– aszalt gyümülcsök
– mézzel bevont olajos magvak
– lekvár
– ízesített, illetve gyümölcstartalmú tejdesszertek (gyümölcsös joghurt, krémtúró, túró rudi, puding, tejszelet)
– édesipari termékek (kekszek, nápolyik, csokoládék, cukorkák)
– édes péksütemények (kakaós csiga, lekváros táska, pudingos táska, almás táska, túrós táska stb.)
– cukorral készült édes, vagy aszalt gyümölcsös reggelizőpelyhek
Szabadon fogyaszthatók a következő élelmiszerek:
– kenyerek, sós péksütemények
– mindenfajta liszt
– tészták, rizs, tarhonya, köles, bulgur, kuszkusz, amarant
– natúr zabpehely, búzapehely, kukoricapehely, rozspehely
– húsok, felvágottak
– natúr tejtermékek (tej, vaj, natúr joghurt és kefir, író, tejföl, tejszín, vajkrém, sajtok)
– olajos magvak
– tojás
– margarin, olaj
Nem tanácsos diabetikus termékeket sem fogyasztani, mert gyakran fruktózzal, szorbittal készülnek.
Érdemesebb a zöldségeket, gyümölcsöket párolt formában készíteni, mert úgy csökken a fruktóztartalmuk.
Célszerű a süteményeket, édességeket otthon, szőlőcukorral készíteni.
Gyümölcsös joghurtot natúr joghurtból szőlőcukor és pár szem, alacsony fruktóztartalmú gyümölcs hozzáadásával készíthetünk.
Figyelni kell a sűrített paradicsom esetében, hogy a fruktóztartalom bekoncentrálódik, ezért csak kis mennyiségben szabad használni.
Ugyanezen okból, illetve még a hozzáadott cukor miatt nem ajánlott a ketchup fogyasztása sem (kivéve a házilag, szőlőcukorral készített ketchup).
Remélem tudtam segíteni. Ha esetleg további kérdései is felmerülnének, azokra is szívesen válaszolok!
Üdvözlettel,
Péhl Katalin
dietetikus