Mely ételek nem tartalmaznak tejfehérjét?

Dietetikus kérdés:

Üdvözlöm! Most derült ki hogy tejtermékeket nem lehet fogyasztanom , mert fogyasztása esetén fáj a hasam , hányingerem van.
Érdeklődnek hogy milyen élelmiszereket lehetne fogyasztani.
Előre is köszönöm a válaszát! Zsuzsa

Dietetikus válasz:

Kedves Zsuzsa!
A tejfehérjementes diétánál nagyon fontos, hogy lehetőleg olyan élelmiszereket vásároljon, amelyeknél fel vannak tüntetve az összetevők. Tehát mindig olvassa el az élelmiszercímkét!
Nemcsak a megszokott tejtermékeket (tej, tejszín, tejföl, joghurt, kefir, vaj, író, sajt, túró) nem fogyaszthatja, de tejport, tejsavót, savót, kazeint, kazeinátot, citopánport sem, illetve kecske és juhtejet sem szabad fogyasztani.
A borjú és marhahús fogyasztása a keresztallergia kialakulása miatt nem javasolt.
Sajnos szinte minden feldolgozott élelmiszernél előfordulhat tejalapú összetevő. A www.taplalekallergia.hu weblapon elérhető egy tejfehérjementes élelmiszer terméklista. Az itt felsorolt élelmiszerek biztosan nem tartalmaznak tejfehérjét.
Figyelni kell a sütőipari termékekre: csak vizes kiflit, zsemlét, fehér és félbarna kenyeret szabad fogyasztani, a finomított pékáruk (kakaós csiga, sajtos rúd és pogácsa, briós, kalácsok) általában tartalmaznak tejet. A rozskenyerek és a szeletelt, csomagolt kenyerek is gyakran tartalmaznak tejalapú összetevőt.
Ugyanígy figyelni kell a felvágottakra is, itt is fontos elolvasni a címkét. Tejmentes felvágott például a Kométa, Délhús, Pick termékek többsége.
Fontos figyelni a margarinok összetételét is. A Linco Light, Dana, Waja, Vénusz margarinok például tejmentesek.
Az ételízesítők, konzervek is problémásak, ezekre is figyelni kell. Az Univer termékek és az Eurofood konzervek jó része tejmentes.
Az édességek, kekszek is tartalmazhatnak tejfehérjét.
Ajánlom webshopunkat is, ahol rákereshet a nálunk kapható tejmentes termékeinkre, ide kattintva megtekintheti üzletünk kínálatát.
A tejtermékek helyettesítésére Önnek a rizs, zab, köles, kókusz, mogyoró, mandulaitalokat ajánlom, illetve az ezekből készült “tejszínt” és desszerteket, növényi sajtokat. Ezek jó része kalciummal is dúsított. Ilyen például az alpro/The bridge rizsital, mandulatej, Koko kókusztej, Ecomil kókusz/mandulatejszín, Cocomas, The Bridge rizstejszín.
Tejmentes sajt például a Violife növényi sajtok.
A túrót is lehet helyettesíteni kölesből házilag elkészítve vagy Totuval. Fontos, hogy a szójaalapú termékeket inkább kerülje, mert a szója is kiválthat allergiás reakciót.

Remélem, tudtam segíteni!
További szép napot!

Üdvözlettel,

Sereg Dóra dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember

A bejegyzés kategóriája: Dietetikus, Önök kérdezték, Szakértők
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.