Cukorbetegség és irritális bél szindróma

Kérdés

48 éves vagyok és több mint 10 éve cukorbeteg. Gyógyszeres kezelést kapok. Ehhez társult egy elég csúnya IBS (irritábilis bél szindróma) betegség. Sok kezelést kaptam, de egyik sem segített. Nagyon nehéz számomra étrendet kialakítani, mivel ami nem jó a cukorbetegségnek az jó az IBS-nek és fordítva. Kérném segítségét egy megfelelő étrend kialakításában, illetve milyen ételeket ehetek és milyent nem. Köszönettel, Katalin

Válasz

Kedves Katalin!

Az Ön jelenlegi helyzetében a legfontosabb a cukorbetegség mellet, az irritális bél szindróma tüneteinek enyhítése illetve megszüntetése.
Irritábilis bél szindróma esetén nincs kimondottan speciális étrend, mert a diéta attól is függ, mely ételek okoznak panaszt! Javaslom, hogy vezessen mindennap étkezési naplót, melynek segítségével kiderül, mely ételek okozhatnak problémát.
Javasolt Diéta
A cukorbetegség és irritális bél szindróma esetén is javasolt a napi többszöri, kevesebb táplálkozás. Mindenképpen felhívnám a figyelmét a rendszeres, napi 4-5-szöri étkezésre, illetve a lassan felszívódó szénhidrátok fogyasztására, amik elhúzódóbb vércukorszint emelkedést okoznak.
A magas rosttartalmú ételek fogyasztása biztosítja a belek megfelelő feltöltöttségét, csökkenti az összehúzódási hajlamot és segít a vizet a bélen belül tartani.
Ne feledkezzünk el a megfelelő folyadék szükségletről sem, magas rosttartalmú táplálkozás esetén naponta 2,5-3 l folyadékot kell meginni!!!
A gabonaipari termékekből mindkét diétában, a rostban gazdag változatokat javasolt fogyasztani. Célszerű előnyben részesíteni a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyereket, péksüteményeket. Ezenkívül a  zabpehely, búzapehely, rozspehely, natúr gabonapehely, árpapehely, köleskása, búzacsíra, zabkorpa, barna rizs, graham liszt, rozsliszt,  durum tészta fogyasztása ajánlott.
A házilag készített kenyereket érdemes pl. Psyllium rosttal, Fiber Husk-kal dúsítani.
Figyelembe kell venni, hogy a nagy mennyiségű rostot tartalmazó táplálék is elősegítheti a gázképződést, ezért fokozatosan kell emelni az étrend rosttartalmát. Kerülje az egyszerre nagy mennyiségű étel fogyasztását, mert ez hasmenéshez vezethet.
Tej-tejtermékek:
Tej-tejtermékek közül javasolt az alacsony zsírtartalmú tej-tejtermékek fogyasztása, mint a probiotikus joghurt, natúr joghurt, sovány vagy félzsíros sajt/ tehéntúró (köményes sajt, óvári sajt, Medve light, Túra, tolnai sovány sajt).
Tojásból heti 2-3 darab ajánlott!
Zöldségek
Beszámítás nélkül fogyaszthatók az 5% alatti szénhidráttartalmúak, mint a paradicsom, uborka, paprika, retek, sóska, brokkoli, paraj, spárga, karfiol, kelkáposzta, fejes saláta, cukkini, cékla, gomba.
Szénhidráttartalmuk beszámításával, mért mennyiségben fogyaszthatók: kukorica, zöldborsó, sárgaborsó, sárgarépa, sütőtök, burgonya, lencse, szója. A hüvelyesek, káposztafélék, hagyma, szilva, banán, uborka viszont fokozzák a gázképződést, puffadás esetén fogyasztásuk nem javasolt!
Gyümölcsök
Gyümölcsök közül szénhidráttartalmuk beszámításával, mért mennyiségben fogyaszthatók: alma, körte, málna, eper, ribizli, szilva, egres, nektarin, mandarin, narancs, sárgabarack, cseresznye, meggy, grépfruit, ananász, gesztenye, görögdinnye, sárgadinnye, kivi.
Nem vagy csak minimális mennyiségben ajánlott: banán, szőlő, aszalt gyümölcsök!
Húsok, húskészítmények:
Húsok, húskészítmények, halak közül előnyben részesítendők a sovány húsok, mint a csirke- és pulykamell, halak, sertéskaraj és comb, borjúcomb, marha bélszín és felsál, vadhúsok, sovány felvágottak, mint például a pulykamell-, csirkemell-, selyem-, aszpikos-, gépsonka, csemege karaj, párizsi, virsli.
Az élelmiszerekhez adott szorbit és fruktóz (gyümölcscukor) fokozza a belekben a gázképződést, ezért az ezeket tartalmazó termékek kerülendők ilyenek például a diabetikus készítmények.
Készítsen inkább házilag süteményt gyümölccsel illetve kevés mézzel vagy cukorral, használjon például nyírfacukrot, eritritolt. (Természetesen a napi javasolt szénhidrátmennyiség figyelembe vételével és csak mértékkel javasolt fogyasztásuk)
Kávé, tea, alkoholos italok fogyasztását csökkenteni vagy kerülni kell. Nem ajánlott a szénsavas italok fogyasztása sem.
Hasmenéses panaszok esetén csökkentsük a rostbevitelt!
Heveny hasmenéses időszakban kerüljük a tejet és tejes ételeket, a teljes kiőrlésű lisztből készült termékeket, olajos magvakat (dió, mandula, napraforgó, szezámmag, lenmag, mogyoró, mák, stb.) Ha a panaszok enyhülnek, megszűnnek a rostbevitelt hámozott, főtt almával kezdjük. Nagyon fontos a megfelelő folyadékpótlás, amit megtehetünk szénsavmentes ásványvízzel, teával, szűrt gyümölcslével, bőséges leves fogyasztással. Szükség lehet a bélbaktériumok pótlására is, amelynek legjobb módja az erre a célra gyártott gyógyszertári készítmények a probiotikumok!

Ételkészítési javaslatok:
Részesítse előnyben a zsírszegény ételkészítési módokat, mint a gőzben főzést, párolást, teflonban, római tálban, alufóliában, sütőzacskóban zsiradék hozzáadása nélkül készítse az ételeket!
Rántás helyett inkább habarjon durum vagy teljes kiőrlésű liszttel, kefirrel, joghurttal, alacsony zsírtartalmú tejföllel.

Remélem tudtam segíteni, további felmerülő kérdéseire is szívesen válaszolok!

Üdvözlettel,

Sereg Dóra

okleveles táplálkozástudományi szakember, dietetikus

A bejegyzés kategóriája: Önök kérdezték, Szakértők
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.