Pajzsmirigy alulműködés

Dietetikus kérdés:

Kedves Dietetikus Szakértő!
Olyan problémával fordulnék hozzád(ha nem baj, hogy tegezlek…), hogy 3 éve pajzsmirigy-alulműködést diagnosztizáltak nálam. Kaptam gyógyszert, melyet folyamatosan emelnek, emellett persze folyamatosan híztam is, de az utóbbi fél évben 15 kilót. Rendszeresen járok ellenőrzésre, de az orvosoktól csak annyi választ kapok, hogy ez a betegség hízással jár…
Én nem tudok és nem is akarok ebbe beletörődni. Abban szeretném a segítségedet kérni, hogy milyen ételeket fogyasszak és miket ne. Mit tegyek, hogy végre tudjak fogyni?
Egy kicsit magamról:
28 éves nő vagyok, 165 cm 74 kg. Ülőmunkát végzek napi 8 órában, de a munkába és haza mindig gyalog járok (30-30 perc). Emellett naponta-kétnaponta 40 percet aktívan tornázom, heti 1-2 alkalommal súllyal is. Már nem eszem 5 után (cukrot egyáltalán nem napközben sem és a lisztes dolgokat is kerülöm), rengeteget iszom, családteát, zöldteát és egyéb jótékony hatású teákat.
Sajnos 1 kiló sem megy le, vagy ha sikerül is kisajtolnom, egy hét múlva 2 jön a helyére..
Segítő válaszodat nagyon köszönöm!
Üdvözlettel: Melinda

Dietetikus válasz:

Kedves Melinda!

A pajzsmirigy-alulműködés sajnos valóban testsúlygyarapodással jár. Az alulműködés rendezésével javul az étvágy, így a kezelés során előfordulhat testsúlygyarapodás. Ez a megfelelő diéta tartásával elkerülhető. Fontos, hogy a sikeres fogyókúra alapja dietetikus által összeállított, egyénre szabott étrend legyen!
Az egyik legfontosabb alapelv, hogy étkezésünk változatos, rendszeres legyen, együnk naponta többször (4-5-ször), kevesebbet lehetőleg mindig ugyanabban az időben.
A megfelelő táplálkozás mellett elengedhetetlen a napi rendszeres fizikai aktivitás, a tornát semmiképp ne hagyd abba.
Ajánlott a jódozott konyhasó használata. Jódban különösen gazdagok a tengeri halak, kagylók. A legkevesebb jódot a gyümölcsök tartalmazzák. Néhány növényi eredetű élelmiszer (pl. fejes káposzta, retek, kelbimbó, repce, szójabab) a jód hasznosulását gátolják, ezért fogyasztásuk kerülendő.
Az étrend alapja a kis energiatartalmú, zsírszegény, krisztalloid szénhidrátmentes, rostban és fehérjében gazdag élelmiszerek fogyasztása.
Pékáruk közül válaszd a teljes kiőrlésű, rostban gazdag kenyeret, zsemlét stb., kerüld a finomított pékárukat, mint például a kakaós csigát, túrós batyut, croissant.
Válaszd a zsírszegény tej-tejtermékeket, húsokat, felvágottat, mint például a csirkemell-pulykamell sonkát, gépsonkát, sovány sajtot (pl. Óvári zsírszegény sajt, köményes sajt, Light sajtok).
Ajánlott naponta legalább fél kg zöldséget-gyümölcsöt fogyasztani. A banán és a szőlő fogyasztása nem javasolt.
Kerüld a cukros italokat-élelmiszereket. Igyál naponta legalább 2-3 l folyadékot (lehetőleg ásványvíz, víz formájában).
Javasolt konyhatechnológiák:
Olaj helyett, készítsük az ételeket zsiradék felhasználása nélkül.
Süssünk teflonban, római tálban, cserépedényben, mikrohullámú sütőben, zárt térben – fólia alatt, sütőzacskóban.
A bő zsírban sült fogások (pl. rántott hús) is elkészíthetők a sütőben fólia alatt, így ételeink sokkal egészségesebbek!
Sűrítés legegyszerűbben az elkészített étel saját alapanyagával, esetleg burgonyával, tojással történhet.

Remélem tudtam segíteni!

Üdvözlettel,
Sereg Dóra
dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember

 

A bejegyzés kategóriája: Önök kérdezték, Szakértők
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.