Kollár Anita húsvéti kalács receptje
Hozzávalók:
- 40 g cirokliszt
- 30 g barna rizsliszt
- 50 g tápióka keményítő
- 180 g kukoricakeményítő
- 2 teáskanál élesztő
- ½ teáskanál só
- 2¼ teáskanál xantángumi
- kb. 2¼ dl tej, meglangyosítva
- 10 dkg méz
- 1 tojás
- 1 tojásfehérje
- 5 dkg vaj, megolvasztva
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- ½ teáskanál almaecet
- a forma kikenéséhez kevés vaj
- a tetejére 1 tojás, 1 evőkanál vízzel elhabarva, és esetleg kevés mák
Elkészítés:
Egy nagy keverőtálban összekeverjük a száraz hozzávalókat: a liszteket, a keményítőket, az élesztőt, a sót és a xantángumit.
Egy mérőkancsóba jöhetnek a nedvesek: a langyos tejből 2 dl, a méz, a tojás és a tojásfehérje, az olvasztott vaj, a vanília és az almaecet. Kézi habverővel elvegyítjük.
A nedves hozzávalókat a szárazhoz öntjük, és az egészet robotgéppel vagy fakanállal 3-4 perc alatt simára keverjük. Ha kell, adunk hozzá még tejet.
Folpackkal letakarjuk, és kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Közben vajjal kikenünk egy kb. 1½ liter űrtartalmú sütőformát, és előmelegítjük a sütőt 200 fokra.
A tésztát nedves kanállal a formába adagoljuk, a tetejét elsimítjuk, és mehet a sütőbe 35-40 percre.
Ha kész, a tetejét még megkenjük egy kis elhabart tojással, megszórjuk mákkal, és 1-2 percre visszatoljuk a grill alá.
Kb. 60 dkg-os kalács lesz belőle.
A receptet készítette Kollár Anita a Gluténmentes és finom szakácskönyv szerzője.
Még több receptet és olvasnivalót találsz a Gluténmentes és finom! oldalon ide kattintva.
Kiemelt szavak: egészséges életmód, életmód, ételallergia, gluténmentes, Gluténmentes diéta, gluténmentes élelmiszer, lisztérzékenység, recept, receptek, Táplálékallergia, üzlet.
Közvetlen link.