Kollár Anita húsvéti kalács receptje

kollár anita húsvéti kalács receptje


Hozzávalók:

  • 2 teáskanál élesztő
  • ½ teáskanál só
  • kb. 2¼ dl tej, meglangyosítva
  • 10 dkg méz
  • 1 tojás
  • 1 tojásfehérje
  • 5 dkg vaj, megolvasztva
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • ½ teáskanál almaecet
  • a forma kikenéséhez kevés vaj
  • a tetejére 1 tojás, 1 evőkanál vízzel elhabarva, és esetleg kevés mák


Elkészítés:

Egy nagy keverőtálban összekeverjük a száraz hozzávalókat: a liszteket, a keményítőket, az élesztőt, a sót és a xantángumit.
Egy mérőkancsóba jöhetnek a nedvesek: a langyos tejből 2 dl, a méz, a tojás és a tojásfehérje, az olvasztott vaj, a vanília és az almaecet. Kézi habverővel elvegyítjük.
A nedves hozzávalókat a szárazhoz öntjük, és az egészet robotgéppel vagy fakanállal 3-4 perc alatt simára keverjük. Ha kell, adunk hozzá még tejet.
Folpackkal letakarjuk, és kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Közben vajjal kikenünk egy kb. 1½ liter űrtartalmú sütőformát, és előmelegítjük a sütőt 200 fokra.
A tésztát nedves kanállal a formába adagoljuk, a tetejét elsimítjuk, és mehet a sütőbe 35-40 percre.
Ha kész, a tetejét még megkenjük egy kis elhabart tojással, megszórjuk mákkal, és 1-2 percre visszatoljuk a grill alá.

Kb. 60 dkg-os kalács lesz belőle.

A receptet készítette Kollár Anita a Gluténmentes és finom szakácskönyv szerzője.

Még több receptet és olvasnivalót  találsz a Gluténmentes és finom!  oldalon ide kattintva.

A bejegyzés kategóriája: Desszert, Receptek
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.