Gyors túrós-sajtos pogácsa

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt (Schar Mix B vagy Bezgluten házi liszt)
  • 50 dkg túró (lehet fele tehén, fele juhtúró is)/laktózmentes túró/totu
  • 35 dkg margarin
  • 30 dkg trappista sajt/violife sajt
  • ízlés szerint só
  • 1 tojás sárgája ( tojásmentes diétában elhagyható, helyette használhatunk tejet)
  • rizsliszt a nyújtáshoz

Elkészítés:

A hozzávalókból egynemű tésztát gyúrunk, ha nagyon ragadna, kevés rizslisztet adhatunk hozzá. A deszkát is rizsliszttel szórjuk meg és nyújtsuk ki a tésztát kb. 1-1,5 cm vastagságúra. A legkisebb pogácsaformával szaggassuk ki a tésztát. A leeső darabokat újra összegyúrjuk, nyújtjuk és kiszaggatjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, tetejüket egyenként megkenjük a tojás sárgával és reszelt sajtot teszünk rájuk. 170 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt aranysárgára sütjük.

Tipp: Ugyanebből a tésztából finom sajtos lapocskákat is süthetünk. A tésztát ehhez fél cm vastagra nyújtjuk, egyben megkenjük a tojássárgájával és vastagon megszórjuk a reszelt sajttal. Derelyevágóval 1,5×6-8 cm-es lapokra vágjuk, tepsire rakjuk, és a pogácsához hasonlóan megsütjük.

Laktózmentes diétában használjunk például  Vénusz margarint, laktózmentes túrót és tejet. A kemény sajtok, így pl. az Eidami vagy Ementáli szabadon fogyasztható.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.