A Nem-coeliakiás gluténszenzitivitásról (NCGS)

NCGS

Egyre több ember panaszkodik mostanában, hogy gluténtartalmú élelmiszerek/ételek elfogyasztása után, kellemetlen hasi panaszokat, tüneteket észlelnek, melyek a gluténtartalmú ételek elhagyását követően megszűnnek.

A Nem-coeliakiás gluténszenzitivitás (NCGS) definíció szerint „a glutén fogyasztás hatására jelentkező immunológiai, morfológiai, illetve tüneti megnyilvánulás, olyan egyéneknél, akiknél a coeliakia, és/vagy búzaallergia diagnózisa kizárható”.
A cöliákiával ellentétben a Nem-coeliakiás gluténszenzitivitásnál nem alakul ki vékonybél nyálkahártya pusztulás és az antitestek sem mutatnak emelkedett értékeket, ezért a megfelelő diagnosztikai módszerek ma még nem állnak rendelkezésre. Ezért nagyon fontos a tünetek és a panaszok pontos megismerése.

Dr. Kocsis Dorottya PhD hallgató és Dr. Juhász Márk egyetemi adjunktus a Semmelweis Egyetem II. Sz. Belgyógyászati Klinika orvosai kérdőíves vizsgálatba kezdet, hogy teljesebb képet kaphasson az NCGS-ről. Kutatásuk célja, hogy az ellátott a páciensek gluténfogyasztási szokásainak, gluténfogyasztással esetlegesen összefüggő tüneteinek, illetve a Nem-coeliakiás gluténszenzitivitás gyakoriságának és a betegek kórképpel kapcsolatos tájékozottságának feltérképezése
.

Vizsgálat menete:
A vizsgálatban résztvevő személyek, a szóban illetve írásban történő tájékoztatás, valamint a beleegyező nyilatkozat aláírását követően kitöltik a „Nem-coeliakiás guténszenzitivitás kérdőívet”. A kérdőív 43 kérdést tartalmaz, négy fő részből áll:
I. rész: Általános kérdések
II. rész: Gluténfogyasztással kapcsolatos kérdések
III. rész: Hagyományos, fehérlisztet tartalmazó étrend követése mellett tapasztalta-e az alábbi tüneteket/jeleket?
IV. rész: Tud-e arról, hogy Önnél fennáll-e valamelyik az alábbi betegségek közül?

A kérdőívet az alábbi helyeken érhetik el:
Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika Endoszkópos labor hétfőtől szerdáig reggel 8 és 12 h között. 1088 Budapest Szentkirályi u. 46. A épület földszint

Limitált mennyiségben postai úton előzetes kérés alapján (kérést emailben a kocsisdorottya1@gmail.com címre várjuk)

Kutatásban résztvevő kollégákhoz fűződő régi szakmai együttműködésre való tekintettel kérdőívek kitöltése a DiétABC-ben is lehetséges, amelyhez Sereg Dóra dietetikus áll rendelkezésre. Mivel a vizsgálatban való részvétel a mellékelt beleegyező nyilatkozat személyes aláírásával lehetséges így a kérdőívek csak nála érhetők el.
További kérdés esetén érdeklődjön az alábbi elérhetőségen:dora.sereg@dietabc.hu

Nagyon szépen köszönjük az együttműködő segítségét!

A bejegyzés kategóriája: Aktuális
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.