Sajttorta amerikai módra

Karácsony előtt gyakran túlvásároljuk magunkat. A hétvégén a hűtőben több olyan, még az ünnepekre beszerzett alapanyagot találtam, amit ideje lett volna felhasználni. Így született ez a sajttorta a híres-neves amerikai mintájára, itt-ott kis csalással. A végeredmény viszont kiállta a próbát New Yorkból hazalátogató barátnőmnél is.

 

Sajttorta

 

Hozzávalók:
A tészta réteghez Gullón gluténmentes csoki darabos kakaós kekszet használtam, de hasonló alaphoz már kipróbáltam a Nutri Free Multicereale kekszét is.

  • 250 g keksz
  • 100 g barna cukor
  • 150 g vaj / kókuszzsírral is nagyon finom lesz


Krém:

  • 125 g Philadelphia sajt
  • 250 g túró
  • 250 ml tejszín
  • 150 g porcukor
  • 4 tojás
  • 1 teáskanál vaníliaaroma, vagy egy vaníliarúd
  • 3 evőkanál liszt, vagy keményítő / most 2 evőkanál ciroklisztet és 1 evőkanál burgonyakeményítőt tettem bele, pont ennyi volt a itthon

Sajttorta

 

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
A kekszet késes aprítóval, vagy darálón aprítsuk finomra, adjuk hozzá a barna cukrot, majd a felolvasztott langyos vajat. Az így kapott ragacsos masszát egy 26 cm-es, kapcsos tortaforma aljába terítsük szét, kicsit nyomkodjuk fel a forma szélére és tegyük a hűtőbe kb. fél órára, hogy a vaj ismét megdermedjen.

TIPP:
A forma aljára tehetünk sütőpapírt, mert a széle hajlamos leragadni és nem lesz szép a tortánk a szeletelésnél.

Az eredeti receptek csak krémsajtokkal készülnek, 50 dkg sajtkrémhez 1-1,5 dl tejszínt adnak. Én a 25 dkg túrót és 1 dl tejszínt a késes aprítóval egészen krémesre kevertem, ezzel pótoltam ki a sajtot.

Ezután egy keverőtálban a porcukrot keverjük krémesre az egyenként hozzáadott tojásokkal, keverjük hozzá a sajtot (túrót), a maradék tejszínt, a vaníliát, végül a lisztet és/vagy keményítőt.
Nem kell levegősre, habosra verni csak szép simára keverni.

TIPP:
Ízlés szerint tehetünk bele pár csepp citrom, vagy narancslevet, csipet fahéjat, citromhéjat.

A krémet öntsük a jól kihűtött tésztaalapra és tegyük a sütőbe. Kb. 15 perc után vegyük lejjebb a hőfokot 150 fokra és így süssük tovább még 40-45 percig.

Akkor jó ha a teteje már szilárd, rugalmas, de a formát mozgatva még lágy, remegős a közepe. Nem szabad kiszárítani.

A formában hagyjuk kihűlni, majd óvatosan vegyük le az oldalát és frissen tartó fóliával borítsuk be és 6-8 órára tegyük hűtőbe. A legfinomabb akkor lesz, ha egy éjszakát tudjuk pihentetni. Éles késsel szeleteljük fel.

Jó étvágyat kívánok!

 

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.