Rizsfelfújt tejmentesen
Hozzávalók:
- 30 dkg rizs
- 9 dl kókusztej
- 1 vaníliarúd
- 10 dkg xilit
- 2 evőkanál kókuszzsír
- 4 tojás
- só
- ízlés szerint narancs, vagy citromhéj, mazsola, aszalt áfonya, meggy
- darált dió
Elkészítés:
A rizst mossuk át, majd tegyük fel főni annyi vízben, amennyi ellepi, sózzuk meg. Ha a víz elforrt adjuk hozzá a kókusztej ¾- ét, a vanília kikapart magjait és lassú tűzön főzzük. A maradék tejet apránként adjuk hozzá, többször keverjük át. Akkor jó, ha a rizsszemek már puhák, de még nem ragacsosak, vigyázzunk, ne legyen túl száraz.
Amíg a rizs hűl, a tojások sárgáját a cukorral keverjük fehéredésig, a fehérjét egy csipet sóval verjük közepesen kemény habbá.
A rizshez keverhetünk mazsolát, aszalt áfonyát, vagy más aszalt gyümölcsöt. Reszelhetünk bele almát is, amit kevés fahéjjal, citromlével elkeverünk. A reszelt citromhéj mellett, a citrom húsát és kevés citromlevet is adhatunk hozzá, de különleges ízt ad, ha narancsot használunk.
A langyos rizshez keverjük a cukros tojássárgáját, majd óvatosan dolgozzuk bele a habot is. Zsiradékkal kikent, darált dióval megszórt hőálló edénybe tesszük és 180 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt arany barnára sütjük.
TIPP: Próbáljuk ki a receptet rizs helyett kölessel, ehhez aszalt szilvát, vagy fahéjas almát javaslunk ízesítésnek.
Jó étvágyat kívánunk!
Kiemelt szavak: Diéta cukorbetegek számára, ételallergia, gluténmentes, Gluténmentes diéta, gluténmentes élelmiszer, laktózintolerancia, recept, receptek, Reform táplálkozás, Táplálékallergia, Tejcukor mentes diéta, Tejmentes diéta.
Közvetlen link.