Szederlekváros, körtés pite: gluténmentes-laktózmentes-tejmentes

 

körtés szedres pite


Hozzávalók

Pite alaptészta

  • 20 dkg liszt (pl.: Bezgluten extra univerzális liszt)
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 12,5 dkg laktózmentes,tejmentes margarin (pl. Vénusz margarin)
  • 7 dkg cukor/nyírfacukor
  • 1 tojás

A hozzávalókból puha tésztát gyúrunk, fóliába csomagoljuk és 30 percig a hűtőben pihentetjük. Lisztezett deszkán 3-4 mm vastagra nyújtjuk és kibélelünk vele egy pitetálat, vagy egy kapcsos tortaformát úgy, hogy 3-4 cm-es pereme legyen a tésztának. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt elősütjük. Az elősütéshez érdemes a tésztát zsírpapírral lefedni és nehezékként babot vagy egy a formába illő jénai tálat használni, különben a tészta felpúposodik.


Töltelék

körtés

  • 1 kg keményebb körte
  • 2-3 kanál citromlé
  • 3 evőkanál cukor/nyírfacukor
  • fahéj
  • szegfűszeg
  • 5-6 db háztartási keksz (pl.: Gullon Maria  keksz)
  •  6-8 kanál szederlekvár

Elkészítés: 

Az alaptészta receptje szerint tésztát sütünk, langyosra hűtjük. A körtét meghámozzuk, vékony cikkekre szeleteljük. Egy lábasban 1,5 dl vízben elkeverünk 3 evőkanál cukrot és 2-3 kanál citromlevet, pár szem szegfűszeget, felforraljuk, fahéjjal ízesítjük, végül beletesszük a felszeletelt körtét és 4-5 perc alatt megpároljuk. A kekszet összetörjük, egy kanálnyit a pitetésztára szórunk, a többit a körtéhez keverjük és a gyümölcsös tölteléket a tésztára simítjuk. A tésztából leeső részeket most tetszés szerint felhasználhatjuk díszítésre. A pitét még kb. 15-20 percig sütjük, amíg a tészta széle szép aranybarna lesz. A szederlekvárt felmelegítjük és még melegen rákenjük a körtés töltelékre. A formában hagyjuk kihűlni. Készítsék el Önök is, ezt a finom süteményt.

Jó étvágyat kívánunk!

A bejegyzés kategóriája: Desszert, Gluténmentes Ételek, gluténmentes receptek, Receptek
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.