Szederlekváros, körtés pite: gluténmentes-laktózmentes-tejmentes
Hozzávalók
Pite alaptészta
- 20 dkg liszt (pl.: Bezgluten extra univerzális liszt)
- 1/2 csomag sütőpor
- 12,5 dkg laktózmentes,tejmentes margarin (pl. Vénusz margarin)
- 7 dkg cukor/nyírfacukor
- 1 tojás
A hozzávalókból puha tésztát gyúrunk, fóliába csomagoljuk és 30 percig a hűtőben pihentetjük. Lisztezett deszkán 3-4 mm vastagra nyújtjuk és kibélelünk vele egy pitetálat, vagy egy kapcsos tortaformát úgy, hogy 3-4 cm-es pereme legyen a tésztának. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt elősütjük. Az elősütéshez érdemes a tésztát zsírpapírral lefedni és nehezékként babot vagy egy a formába illő jénai tálat használni, különben a tészta felpúposodik.
Töltelék
1 kg keményebb körte- 2-3 kanál citromlé
- 3 evőkanál cukor/nyírfacukor
- fahéj
- szegfűszeg
- 5-6 db háztartási keksz (pl.: Gullon Maria keksz)
- 6-8 kanál szederlekvár
Elkészítés:
Az alaptészta receptje szerint tésztát sütünk, langyosra hűtjük. A körtét meghámozzuk, vékony cikkekre szeleteljük. Egy lábasban 1,5 dl vízben elkeverünk 3 evőkanál cukrot és 2-3 kanál citromlevet, pár szem szegfűszeget, felforraljuk, fahéjjal ízesítjük, végül beletesszük a felszeletelt körtét és 4-5 perc alatt megpároljuk. A kekszet összetörjük, egy kanálnyit a pitetésztára szórunk, a többit a körtéhez keverjük és a gyümölcsös tölteléket a tésztára simítjuk. A tésztából leeső részeket most tetszés szerint felhasználhatjuk díszítésre. A pitét még kb. 15-20 percig sütjük, amíg a tészta széle szép aranybarna lesz. A szederlekvárt felmelegítjük és még melegen rákenjük a körtés töltelékre. A formában hagyjuk kihűlni. Készítsék el Önök is, ezt a finom süteményt.
Jó étvágyat kívánunk!
Kiemelt szavak: életmód, ételallergia, gluténmentes, Gluténmentes diéta, gluténmentes élelmiszer, laktózérzékenység, laktózintolerancia, lisztérzékenység, Táplálékallergia, üzlet.
Közvetlen link.