Túrós kalácsfonat

túrós kalácsfonat

Hozzávalók:

  • 25 dkg Schar Mix B
  • 25 dkg túró/totu/laktózmentes túró
  • 8 dkg vaj/Vénusz margarin
  • 1 tojás
  • 10 dkg cukor
  • kb. 75 ml tej/rizstej/laktózmentes tej
  • 30 g élesztő

Elkészítés
A langyos, cukros tejben elmorzsoljuk az élesztőt és egy evőkanál liszttel és egy csipet sóval elkeverjük, meleg helyen felfuttatjuk. Akkor jó a kovász, ha ujjunkkal lyukat tudunk ütni bele.
A lisztet kicsit langyosítsuk meg és a többi szobahőmérsékletű hozzávalóval együtt tegyük tálba, adjuk hozzá a kovászt is. Az tészta ruganyos, de egy kicsit ragacsos lesz, vigyázzunk ne lisztezzünk sokat utána. Takarjuk le és meleg helyen kelesszük a duplájára. Rizsliszttel megszórt felületen 16 darabra vágjuk és kb. 20 cm-es rudakat sodrunk belőlük, majd párosával fonatokat készítünk belőlük. A fonatok végeit, kört formázva nyomkodjuk össze. Sütőpapírral bélelt tepsin még egyszer hagyjuk megkelni (kb. 25 perc).

A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A sütő aljába tegyünk forró vízzel teli tálat, ezzel a sütőtér légterét párásíthatjuk.
A kalácsfonatokat kb. 30 perc alatt sütjük aranybarnára.Ha nagyon pirulna a teteje, takarjuk le sütőpapírral. A sütés befejezése előtt 5-10 perccel a tészta tetejét kenjük meg kevés tejjel elkevert tojássárgájával.

A kalácsot természetesen elkészíthetik normál lisztből  is.

Jó étvágyat Kívánunk!

A bejegyzés kategóriája: Desszert, Gluténmentes Ételek, gluténmentes receptek, Receptek
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.