Édes Karácsony

December, az év utolsó és talán legédesebb hónapja. A következő hetek a közelgő Karácsony szellemében telnek, napról-napra mindenhol érezhető lesz az ünnep illata és hangulata. A meghitt karácsonyhoz hagyományosan hozzátartoznak az édes, mézes, fűszeres sütemények.



Tudtad hogy?




Karácsony

-már a magzati élet 15. hetében kifejlődnek a szagló neuronok és ízlelőbimbók?

– a főleg a nyelven elhelyezkedő ízlelőbimbók 50-150 íz receptor sejtből állnak?

– nem létezik “nyelvtérkép”, vagyis az öt alapvető ízre érzékeny receptorok a nyelv minden területén jelen vannak?

– az édes íz iránti válaszkészség már a legegyszerűbb organizmusokban is jelen van?

– az édes íz előnye más ízekkel szemben evolúciós túlélési folyam, mely az enyhén édeskés anyatej elfogadását biztosítja?

– az édes ízzel kiváltott pozitív arckifejezés reflexes úton jelenik meg?

Az édes íz kedvelése az emberiségre egyetemesen jellemző tulajdonság. Az vadászó-gyűjtögető ősember alapvető túlélési reakciója volt az édes ízhez társuló pozitív válasz, míg a keserű íz a mérgező, tehát potenciális veszélyt jelentő anyagot jelezte. Napjainkban már nem kell az édes ízzel azonosítanunk a biztonságosan elfogadható ételeket, ennek ellenére az édes ízhez való kötődés változatlan, mely jelentősen növeli az ételek élvezeti értékét és vonzerejét. Az ízletesség általában magasabb energiatartalmat is jelent és az energiaszegény ételek élvezeti értéke sok esetben alacsonyabb.

Bővebben a cukrokról és az édesítőszerekről ide kattintva olvashatsz tovább



 

 

 

 

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.