Hogyan készítsük el a farsangi ételeket egészségesen?

 

egy falat

Elsőnek talán furcsán hangzik, hogyan is lehet elkészíteni ezeket az ételeket egészségesen úgy, hogy a mulatság ne végződjék rossz emlékű hasfájással, gyomorrontással vagy rosszulléttel.

A megoldás? Nem más, mint  egy kis odafigyelés…

A titok a mértékletesség, a nyersanyagok helyes megválasztása és a konyhatechnológiai fortélyok ismeretében rejlik.

Hogy mit is takar ez bővebben?

Íme:

• Együnk többször kevesebbet, így egyszerre kevésbé terheljük meg gyomrunkat
• Az ételek tálalásához válasszunk kisebb tányért, így  kevesebbet tudunk szedni az ételből
• Az ételeket alaposan rágjuk meg, ezáltal hamarabb kialakul a jóllakottság érzete, és emésztőrendszerünknek is jobb, ha pépesebb állagú étel kerül a gyomrunkba
Bő olajban sütés helyett, készítsük az ételeket sütőben, sütőzacskóban, római tálban, olaj felhasználása nélkül
Kerüljük a túl hideg vagy túl meleg ételeket
Ne fogyasszunk egyszerre nagy mennyiségű zsíros ételt és tömény alkoholt, mert hasnyálmirigy gyulladás és epegörcs kialakulásához vezethet
• Tömény alkohol helyett válasszunk inkább jó minőségű száraz vörös és fehérborokat vagy könnyű rósét
Lefekvés előtt 3-4 órával már ne étkezzünk

 

A Farsangkor hagyományos evés-ivás az egészséges emberek számára is megterhelő. A zsíros ételek, nagyobb adagok, a szokásosnál több alkohol fogyasztása megdolgoztatja emésztőrendszerünket, különösen a gyomor, az epét termelő máj és a hasnyálmirigy terhelése fokozódik.

Külön odafigyelést igényelnek az ismert emésztőrendszeri megbetegedésben szenvedők, nekik szánjuk az alábbi tanácsokat

 

Epe és hasnyálmirigy gyulladásos betegek étrendje

Az ételeknek, zsírszegénynek és könnyen emészthetőnek kell lennie. A beteg panaszait fokozhatja a nyálkahártyát izgató hatású fűszerek (torma, bors, mustár, csípős paprika) illetve a vízben nem oldódó élelmi rostok fogyasztása (pl. korpafélék, száraz hüvelyesek).

Az étrend összeállításában igen nagy szerepe van az egyéni tűrőképesség figyelembe vételének, mert különböző reakciók léphetnek fel az elfogyasztott étel által, illetve a beteg ízlése is különböző. Az egyéni tűrőképesség megfigyeléséhez az étkezési napló nyújt segítséget, amelyben a beteg napról-napra feljegyzi az elfogyasztott ételt.

Javasolt ételkészítési konyhatechnikák

Sűrítés: száraz rántás, hintés, egyszerű vagy kefires habarás, sűrítés saját anyagával vagy áttört burgonyával.

Párolás: egyszerű és aromás párolás, a nyersanyag zsírmentes vagy minimális olajjal átkent felületen történő átfutással.

Sütés: zsír nélkül, sütőzacskóban, római tálban, teflon, jénai edényben, roston, alufóliában, mikrohullámú sütőben vagy grillsütőben.

 

Farsangi ételek elkészítése egészségesen

Farsangi fánk

Tipp: A fánk elengedhetetlen édessége a farsangnak. Sokkal egészségesebb és kevésbé terheli meg gyomrunkat, ha bő olajban való sütés helyett a fánkokat sütőpapíron vagy muffin formában megsütjük a sütőben. Íze ugyanolyan finom lesz, mintha olajban sütöttük volna ki. Előnye még, hogy nem lesz az egész lakásban olajszag.

Korhelyleves

Tipp: Füstölt kolbász helyett, nagyon ízletes, ha virslit teszünk a levesbe, a káposzta pedig segíti az emésztést.

Disznótoros

Tipp: A disznótorost fogyasszuk savanyú káposztával, ezáltal segítünk gyomrunknak a zsíros ételek megemésztésében. A hagymás tört burgonyát készítsük sütőben vagy fogyasszunk hozzá héjában sült burgonyát.

Töltött káposzta

Tipp: A töltött káposztát készítsük pulykacombból, sertéshús és füstölt oldalas helyett. Erőteljesebb íz elérése érdekében tehetünk bele egy kis füstölt pulykahúst is. Tölteléknek fehér rizs helyett, használjunk barna rizst vagy zabpelyhet. Tetejét alacsony zsírtartalmú tejföllel (12%) vagy natúr kefirrel, joghurttal locsoljuk meg.

Gulyásleves

Tipp: A pörkölt alapú ételeket így a gulyáslevest, székelykáposztát is készíthetjük pulykacombból és sok zöldségből is marhahús és sertéshús helyett.

Kocsonya

Tipp: Talán furcsán hangzik, de a kocsonyát is elkészíthetjük csülök és köröm helyett, pulykahúsból, sőt csirkéből és csirkelábból is.

A finomreceptek.hu-n találtuk ezt a Csirkekocsonya receptet.

Hozzávalók:

1 közepes nagyságú csirke,

1/2 kg csirkeláb,

1 nagy fej vöröshagyma,

25 dkg vegyes leveszöldség,

2 gerezd fokhagyma,

8 fürjtojás,

1 cseresznyepaprika,

1 hegyes, csípős paprika,

néhány apró csemege uborka,

ízlés szerint só,

10 szem egész bors.

Elkészítés:

A csirkelábakat megmosom, a karmokat letisztítom, majd fazékba teszem. Hozzáadom a megmosott, héjas vöröshagymát, a megtisztított, egészben hagyott fokhagymagerezdeket, a sót, a csípős paprikát, majd térfogatához képest háromszoros mennyiségű vízzel felöntöm. Ha felforrt, 3 órán keresztül kis lángon főzöm. (Ha dupla lángelosztó szita van a fazék alatt, nem kell mellette állni. Épp csak forrdogáljon a lé.) Ezután beleteszem a közben feldarabolt, megtisztított csirkét és a megtisztított, egészben hagyott zöldséget. Ha a csirke olyan puhára főtt, hogy a csontjai kicsúsznak belőle, akkor leszűröm, teljesen kicsontozom, és a húsdarabokat metéltre vágom. Formába teszem, melléhelyezem a karalábévájóval formázott zöldséggolyókat, a közben keményre főtt és meghámozott fürjtojásokat, a karikára vágott uborkát és a cseresznyepaprikát. A csirkelevet finom szűrőn keresztül átengedem, majd ráöntöm a húsra. Megvárom, míg a lé teljesen kihűl, akkor letakarva hűtőszekrénybe teszem. Egy napig dermesztem, azután leszedem a tetején összegyűlt és megfagyott zsírt, majd tálalás előtt a kocsonyát a formából kiborítom. (Késsel fellazítom a szélét, és egy pillanatra forró vízbe mártom a forma alját.) Tetszés szerint felszeletelem, köré rakok zöldséget és feldíszítem.

 

A farsang elengedhetetlen édessége a farsangi fánk.

Gluténérzékenyek számára számos kipróbált gluténmentes receptet találtunk az interneten, melyekből néhányat összegyűjtöttünk és el is készítettünk Nektek.

Íme, a receptek! Érdemes megkóstolni!

Bezgluten farsangi fánk

Bezgluten farsangi fánk

Könyvajánlatunk: Zsír-és fűszerszegény, pektin gazdag étrendre

Gaálné Póda Bernadett, Dr. Zajkás Gábor: Bélbetegségek nagy diétás könyve, Medicina Könyvkiadó, 2008.

Készítette: Dr. Wirth Krisztina

                    Sereg Dóra dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.