Mivel tudom helyettesíteni a tejfehérjét?

Kérdés:

Kedves Dóra!

Most kezdem az ismerkedést a diétával, tehát minden új nekem és még ismeretlen. Kezdem gyűjteni a beszerzési forrásokat a diétához. A recepteket, a étkezés megoldhatóságát keresem, hogy mit mivel tudok helyettesíteni a tejfehérje kihagyására.
A segítséget előre is köszönöm, üdv: Juli

Válasz:

Kedves Juli!

A tejfehérjementes étrendnél nagyon fontos, hogy mindig figyelmesen olvassa el az élelmiszercímkét.  A jelenlegi szabályozás alapján kötelező kiemelni az  allergént az élelmiszercímkén!
A tejtermékek mellett  (tej, tejszín, tejföl, joghurt, kefir, vaj, író, sajt, túró) nem fogyaszthatja a tejport, tejsavót, savót, kazeint, kazeinátot, citopánport , illetve kecske és juhtejet sem.
A borjú és marhahús fogyasztása a keresztallergia kialakulása miatt szintén nem javasolt.

A sütőipari termékek is gyakran tartalmaznak tejet: csak vizes kiflit, zsemlét, fehér és félbarna kenyeret szabad fogyasztani, a finomított pékáruk, mint például (kakaós csiga, pogácsa, briós, kalácsok) általában tartalmaznak tejet. A rozskenyerek és a szeletelt, csomagolt kenyerek is gyakran tartalmaznak tejalapú összetevőt.
Ugyanígy figyelni kell a felvágottakra is, itt is fontos elolvasni a címkét. Tejmentes felvágott például a Kométa, Délhús, Pick, Herz termékek többsége.
Fontos figyelni a margarinok összetételét is. A Linco Light, Dana, Waja, Vénusz margarinok például tejmentesek.
Az ételízesítők, konzervek is problémásak, ezekre is figyelni kell. Az Univer termékek és az Eurofood konzervek jó része tejmentes.
Az édességek, kekszek többsége tartalmaz tejfehérjét.

A tejtermékek helyettesítésére Önnek a rizs, zab, köles, kókusz, mogyoró, mandulaitalokat ajánlom, illetve az ezekből készült “tejszínt” és desszerteket, növényi sajtokat. Ezek jó része kalciummal is dúsított. Ilyen például az alpro/The bridge rizsital, mandulatej, Koko kókusztej, Ecomil kókusz/mandulatejszín, Cocomas.

Sajt helyett fogyasszon növényi sajtot, ilyen például a Violife növényi sajtok.
A túrót is lehet helyettesíteni kölesből házilag elkészítve vagy totuval.

Ajánlom webshopunkat , ahol rákereshet a nálunk kapható tejmentes termékekre, ide kattintva megtekintheti üzletünk kínálatát.

Tejmentes recepteket oldalunkon is talál ide kattintva.

Remélem tudtam segíteni!
További szép napot!

Üdvözlettel,

Sereg Dóra dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember

 

A bejegyzés kategóriája: Önök kérdezték, Szakértők
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.