Fahéjas szilvakrém leves

szilvaleves2

gluténmentes, laktózmentes/tejmentes/paleo

Hozzávalók:

500 g szilva

300 g nektarin

1/2 citrom

3 ek latózmentes tejföl, vagy 50 ml coccomas kókuszkrém

1 ek tápiókakeményítő

2-3 ek 1:4 cukorhelyettesítő

szegfűszeg, szegfűbors, egész fahéj

1200 – 1500 ml víz

Elkészítés:

A gyümölcsöket kimagozva lemérjük, kisebb darabokra vágjuk. Ha kezeletlen a citromunk, akkor mosás után mehet a fél citrom a gyümölcsök közé, ha nem, akkor vágjuk körbe éles késsel a héja mellett és csak a húsát használjuk fel. 5-6 szem szegfűszeget és szegfűborsot, 3-4 kisebb egész fahéjat tegyünk egy teatojásba és az édesítőszeres vízzel forraljuk fel (ha héjas citrommal készítjük azt is tegyük a vízbe, hogy a héja is jól megpuhuljon).

TIPP!
Nagyon jól illik, ehhez a leveshez, ha barna cukorral, vagy mézzel készítjük, érdemes így is kipróbálni.

Amikor már érezni lehet a finom citromos-fűszeres illatot, mehetnek a gyümölcsök is a lébe. Újraforrás után kb. 5 percig főzzük, majd szűrőlapáttal szedjük ki a gyümölcsöt és botmixerrel, vagy aprítógéppel pépesítsük.

A gyümölcspép ízlés szerint akár mehet is vissza a lébe, de ha igazán krémes állagra vágyunk, akkor bizony át kell passzíroznunk egy kisebb lyukú szűrőn.

A leves sűrűségétől függően készítjük el a habarást és további 2 percig forraljuk .
A tejföllel, vagy tejmentes krémmel kikevert keményítőt szintén szűrőn keresztül keverjük a lébe, így biztosan nem fogunk keményítő csomócskákkal találkozni a levesünkben.

A szilvához nagyon jól passzolnak a savanyított tejtermékek, a joghurt, vagy a tejföl, ezekből igény szerint választhatunk sima, vagy laktózmentes változatot, ha nem kell szigorúan számolni a kalóriákat, zsírosabb tejföllel vagy kevés tejszínnel még selymesebb lesz a levesünk.

Tejmentes diétát tartók kókusz, vagy rizskrémmel, rizstejszínnel, tejmentes növényi tejszínnel tehetik tartalmasabbá a levest.

Igazán “mindenmentes” formában, kevesebb víz hozzáadásával, a habarás teljesen elhagyható, hiszen a gyümölcsök húsától eleve kellően sűrű, a citromtól finoman savanykás lesz a lé.

Tálaláskor jól behűtött friss szilva szeletekkel díszíthetjük, ha pedig valakinek hiányzik a “levesbetét”, fahéjjal ízesített habgaluska illik hozzá.

Jó étvágyat!

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.