Fahéjas szilvakrém leves
gluténmentes, laktózmentes/tejmentes
Hozzávalók:
500 g szilva
300 g nektarin
1/2 citrom
3 ek laktózmentes tejföl, vagy 50 ml cocomas kókuszkrém
1 ek tápiókakeményítő
2-3 ek 1:4 cukorhelyettesítő
szegfűszeg, szegfűbors, egész fahéj
1200 – 1500 ml víz
Elkészítés:
A gyümölcsöket kimagozva lemérjük, kisebb darabokra vágjuk. Ha kezeletlen a citromunk, akkor mosás után mehet a fél citrom a gyümölcsök közé, ha nem, akkor vágjuk körbe éles késsel a héja mellett és csak a húsát használjuk fel. 5-6 szem szegfűszeget és szegfűborsot, 3-4 kisebb egész fahéjat tegyünk egy teatojásba és az édesítőszeres vízzel forraljuk fel (ha héjas citrommal készítjük azt is tegyük a vízbe, hogy a héja is jól megpuhuljon).
TIPP!
Nagyon jól illik, ehhez a leveshez, ha barna cukorral, vagy mézzel készítjük, érdemes így is kipróbálni.
Amikor már érezni lehet a finom citromos-fűszeres illatot, mehetnek a gyümölcsök is a lébe. Újraforrás után kb. 5 percig főzzük, majd szűrőlapáttal szedjük ki a gyümölcsöt és botmixerrel, vagy aprítógéppel pépesítsük.
A gyümölcspép ízlés szerint akár mehet is vissza a lébe, de ha igazán krémes állagra vágyunk, akkor bizony át kell passzíroznunk egy kisebb lyukú szűrőn.
A leves sűrűségétől függően készítjük el a habarást és további 2 percig forraljuk .
A tejföllel, vagy tejmentes krémmel kikevert keményítőt szintén szűrőn keresztül keverjük a lébe, így biztosan nem fogunk keményítő csomócskákkal találkozni a levesünkben.
A szilvához nagyon jól passzolnak a savanyított tejtermékek, a joghurt, vagy a tejföl, ezekből igény szerint választhatunk sima, vagy laktózmentes változatot, ha nem kell szigorúan számolni a kalóriákat, zsírosabb tejföllel vagy kevés tejszínnel még selymesebb lesz a levesünk.
Tejmentes diétát tartók kókusz, vagy rizskrémmel, rizstejszínnel, tejmentes növényi tejszínnel tehetik tartalmasabbá a levest.
Igazán „mindenmentes” formában, kevesebb víz hozzáadásával, a habarás teljesen elhagyható, hiszen a gyümölcsök húsától eleve kellően sűrű, a citromtól finoman savanykás lesz a lé.
Tálaláskor jól behűtött friss szilva szeletekkel díszíthetjük, ha pedig valakinek hiányzik a „levesbetét”, fahéjjal ízesített habgaluska illik hozzá.
Jó étvágyat!