A víz szerepe táplálkozásunkban
A víz az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen „táplálék”. A megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás az egészséges táplálkozás elengedhetetlen részét képezi. Már 4-5 napos folyadékhiány végzetes kiszáradáshoz vezethet, még étel nélkül néhány hétig, akár 50 napig is képes életben maradni az ember. Szomjazás esetén elsőként az izmok víztartalma csökken, ami fokozott izomingerlékenységgel és fájdalmas izomgörcsökkel járhat.
Az emberi szervezet víztartalma az életkor növekedésével fokozatosan csökken. Az újszülött szervezete 72%, a felnőtteké 60%, míg az idős emberé csupán 50% vizet tartalmaz. A testvíz legnagyobb hányada sejten belül, kisebb része sejten kívül található (vérplazma, nyirok, vizelet, nyál, emésztőnedvek, orrváladék, könny és izzadság).
Felnőttek napi folyadék szükséglete körülményektől függően 2-3 liter, melyből 1,5-2 litert folyadék formájában, kisebb részét pedig táplálkozással (zöldség, gyümölcs, leves, stb.) viszünk be. Megfelelő folyadék szükségletünket számos tényező befolyásolja.
Víz szerepe szervezetünk felépítésében
- részt vesz az emésztési és felszívódási folyamatokban
- a vérnyomás szabályozásában
- megfelelő vérkeringés biztosítása
- fenntartja az ozmotikus nyomást
- hőháztartásunk szabályozása
- vizelet hígítása
- tápanyagok szállítása, salakanyagok kiválasztása
A teljes cikket ide kattintva olvashatja tovább
Citrom és menta jótékony hatása táplálkozásunkban
Kiemelt szavak: Fehérjeszegény diéta, Gluténmentes diéta, tejcukormentes diéta, Tejmentes diéta, Tojásmentes diéta.
Közvetlen link.