Édesítőszerek táblázat

Édesítőszerek

 

Mesterséges édesítőszerek

Szacharin 300-szor édesebb a cukornál, hő hatására bomlik, fémes mellék íze van
Aszpartam 300-szor édesebb a cukornál, hőre, fényre bomló, fenil-alanint tartalmaz
Ciklamát  30-szor édesebb a cukornál, hőstabil, mellékízmentes
Aceszulfám-K édesítőereje megegyezik a ciklamáttal, kiváló ízű, hőhatásra nem bomlik

 

 

Természetes Édesítőszerek, Cukoralkoholok

Nyírfacukor természetes cukorféle, nincs mellékíze, GI-e 7, hőstabil, édesítő hatása a cukoréval megegyezik
Stevia 40-300-szor édesebb a cukornál, hőstabil, energiát nem adó
Eritritol édesítőereje 60-70%-a cukornak, alacsony energia tartalmú (2kcal/100g), 50 g/nap mennyiségnél kevesebbet fogyasztva nem vált ki a többi cukoralkoholhoz (szorbit, mannit, xilit, maltit stb.) hasonló, kellemetlen emésztőrendszeri tüneteket (felfújódás, hasmenés).
Xilovit  a cukrot 1:1 arányban helyettesítheti, hőstabil, nincs mellékíze, 30g feletti fogyasztása hasmenést okozhat, GI-e 7-13 közötti
Kategória: Aktuális, Élelmiszerek tápanyagtartalma | A közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.