Szivárványtorta gluténmentes, tejmentes, cukormentes

Gluténmentes szivárvány torta

Szivárvány torta gluténmentes, tejmentes, cukormentes



Hozzávalók:
3db 18 cm-es piskótalapot sütünk, ehhez laponként kell
40 g rizsliszt/barna rizsliszt
30 g kukoricakeményítő
3 g (¼ csomag) sütőpor
1 nagy tojás
50 g cukor / xilitol
30 ml víz
30 ml olaj
+ tetszés szerint 3 féle ételfesték



Elkészítés:

Válasszuk szét a tojásokat. A sárgáját keverjük fehéredésig a cukorral, adjuk hozzá az olajat és a vizet, és 6-8 csepp ételfestéket, majd a sütőporral elkevert lisztet. A fehérjét egy csipet sóval habbá verjük és beleforgatjuk a masszában. Egy 18 cm-es tortaforma aljába tegyünk sütőpapírt, simítsuk bele a tésztát és süssük 175 fokon (légkeverés nélkül) kb. 10 percig.

Amíg sül készítsük el a következő színes tésztakorongot.
A töltelék lehet vaníliakrém, csokoládékrém, amit készíthetünk pudingból, vagy főzhetünk vanília és csokoládé krémet.

  • Pudingos krém
    2 zacskó cukormentes vanília és / vagy csokoládé pudingpor
    700-800 ml tej/rizstej/lm tej
    80 g cukor / xilitol
    100 g növényi vaj/tejmentes margarin
    A szokásosnál kissé sűrűbb pudingot főzünk, majd a hideg vajjal krémesre keverjük, hagyjuk kihűlni és közben többször keverjük át.

Gluténmentes szivárvány tortaszelet

  • Vaníliakrém vagy csokoládékrém
    5 tojás sárgája
    150 g cukor / xilitol
    50 g kukoricakeményítő
    500 ml tej/rizstej/lm tej
    250 g vaj/ tejmentes margarin
    100 g olvasztott étcsokoládé cukormentes
    A krémhez a tojások sárgáját a cukorral fehéredésig keverjük. Akkor jó, ha sima, krémes és kis buborékok képződnek benne. Adjuk hozzá a keményítőt és a meleg tejjel keverjük csomómentesre. Ízesíthetjük vaníliaaromával, vagy egy vaníliarúdból kaparjuk ki a magokat és a ezt keverjük a krémbe. A tojásos krémet lassú tűzön, vagy vízgőz felett állandóan kevergetve besűrítjük, kb. 70-80 fokig melegítjük, de forralni nem szabad. Még melegen keverjük hozzá a hideg vajat. Ha csokoládé krémbe szeretnénk, az olvasztott csokoládét langyosra hűlt krémhez keverjük hozzá.
  • Tejmentes krém
    700 ml rizstej/kókusztej
    6 g zselatin
    5 tojás sárgája
    vanília aroma
    150 g xilitol
    Ha tejmentesen készítjük, vaj helyett zselatint keverjünk a langyosra hűlt vaníliakrémbe.



Torta összeállítása

Gluténmentes szivárvány torta
Ezt a tortát mindenképpen érdemes 1 nappal korábban elkészíteni, mert így fog kellően „kifagyni” és így lesznek szépek, szivárványosak a szeletek.
A tortakarikákat félbe vágjuk és a váltakozó színű lapokat betöltjük, ha kétféle krémet készítettünk, akkor azt is felváltva használjuk attól függően, hogy kívül világos vagy sötét krémmel szeretnénk bevonni a tortát.
Mi ezt a húsvéti torát főzött tejes vanília és csokoládékrémmel töltöttük meg és kívülre is világos krémmel vontuk be. A díszítéshez natúr marcipánt színeztünk pár csepp ételfestékkel, ebből készültek a tojások és a fű is.
Jó étvágyat hozzá!

A bejegyzés kategóriája: Desszert, Gluténmentes Ételek, gluténmentes receptek, Receptek
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.