Meggyes pite – gluténmentes, tejmentes, laktózmentes
Hozzávalók:
Pite alaptészta
- 20 dkg liszt (pl. Schar mix B, Alfa mix, Nutri Free)
- 1/2 csomag sütőpor
- 12,5 dkg laktózmentes, tejmentes margarin (pl. Vénusz margarin)
- 7 dkg cukor/nyírfacukor
- 1 tojás
A hozzávalókból puha tésztát gyúrunk, fóliába csomagoljuk és 30 percig a hűtőben pihentetjük. A tészta 2/3-ad részét lisztezett deszkán 3-4 mm vastagra nyújtjuk és kibélelünk vele egy pitetálat, vagy egy kapcsos tortaformát úgy, hogy 3-4 cm-es pereme legyen a tésztának. A peremen túlérő darabokat levágjuk és a maradék tésztával együtt tegyük a mélyhűtőbe. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15- 20 perc alatt elősütjük a tészta alapot. Az elősütéshez érdemes a tésztát zsírpapírral lefedni és nehezékként babot vagy egy a formába illő jénai tálat használni, különben a tészta felpúposodik.
Töltelék
- 1 kg meggy
- 2-3 kanál citromlé
- 3 evőkanál cukor/nyírfacukor
- fahéj, rum ízlés szerint
- 5-6 darab keksz (pl. Gullon Maria keksz) / 2-3 evőkanál zsemlemorzsa/rizsdara
Elkészítés
Kb. 1,5 dl vízben 3 evőkanál cukrot és 2-3 kanál citromlevet elkeverünk és felforraljuk. Fahéjjal, rummal ízesítjük, végül beletesszük a kimagozott meggyet és 4-5 perc alatt megpároljuk, akkor jó, ha kicsit már sűrűsödik. A kekszet összetörjük, egy kanálnyit a pitetésztára szórunk, a többit a meggyhez keverjük és a gyümölcsös tölteléket a tésztára simítjuk. Kivesszük a mélyhűtőből a maradék tésztát és ráreszeljük a tetejére, majd visszatoljuk a sütőbe és még kb. 15-20 percig sütjük, amíg a tészta széle szép aranybarna lesz. A formában hagyjuk kihűlni.
Jó étvágyat kívánunk!
Kiemelt szavak: ételallergia, gluténmentes, gluténmentes élelmiszer, laktózérzékenység, lisztérzékenység, recept, receptek, Táplálékallergia, tejmentes, üzlet.
Közvetlen link.