Gluténmentes fánk recept
Hozzávalók:
- 250 ml tej
- 10 g élesztő
- 25 g margarin
- 30 g porcukor
- 1 tojás sárgája
- késhegynyi só
Elkészítés:
1-1,5 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt – 2 kanál liszt hozzáadásával kovászt is készíthetünk. Akkor jó a kovász, ha felületén széles repedések keletkeznek (kb. 10-15 perc).
A sóval elkevert liszthez adjuk hozzá az érett kovászt, a tojások sárgáját, zsiradékot és a maradék tejet. Lágy kalácstészta sűrűségű tésztát kell, hogy kapjunk. A tésztát alaposan dolgozzuk ki, amíg selymesen fényes, hólyagos lesz és elválik az edény falától. Felületét enyhén meglisztezzük és meleg helyen, letakarva kb. 30 percig kelesztjük.
Lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, vagy kezünkkel szétnyomkodjuk. A tészta felületét közben lisztezhetjük, csak vigyázzunk, hogy a tészta belsejébe már ne kerüljön.
Nagyobb pogácsaformával – 6-7 cm – kiszaggatjuk, letakarjuk és addig pihentetjük, amíg másfélszeresükre kelnek a fánkok (kb.30 perc). A megkelt fánk középen ujjal kis benyomatot készítünk.
A fánkokat közepesen forró, bő olajban sütjük úgy, hogy a lyukasztott felével lefelé kerüljön az olajba. Fedő alatt aranysárgára sütjük, szűrőkanállal megfordítjuk és fedő nélkül sütjük készre.
Rácsra vagy nedvszívó papírra szedjük.
Porcukorral, vaníliás cukorral, lekvárral kínáljuk.
Ebből a mennyiségből kb. 15 db fánk készül.
Kiemelt szavak: gluténmentes, gluténmentes élelmiszer, recept, receptek.
Közvetlen link.